Закарпаття: Жителям Ужгорода встановлювати “автономки” допоможе комерційний банк “Глобус”

У вівторок в Ужгороді у прес-центрі «Нове Закарпаття» журналісти мали зустріч із заступником міського голови Володимиром Химинцем та директором Боздоського парку Олександром Черняком.
Головною новиною було: Ужгородська міська рада знайшла інвестора в особі КБ «Глобус». Банк звернувся до мерії з пропозицією фінансувати лізингову компанію, яка сприятиме встановленню індивідуальне опалення в помешканнях ужгородців, повідомив Володимир Химинець. Фактично на сьогодні ті люди, які все ще залишаються на централізованому опаленні та гарячому водопостачанні, самотужки це питання вирішити не можуть, це малозабезпечені та соціально незахищені верстви населення. Тому для них  передбачені різні варіанти оплати (дрібними сумами на тривалий термін) за встановлення автономних систем опалення згідно з індивідуальними договорами, які укладатимуться з мешканцями.

Так, як це вже зроблено по вул. Минайська та вул. 8 Березня, в інших багатоповерхівках також мінятимуть зовнішні газові стояки за зібрані кошти мешканців.

Щодо бюджетних закладів,  то на сьогодні триває будівництво автономної котельні для ЗОШ №№ 12, 15, а також для ЗОШ № 19 та дитсадка № 42 і  гімназії. Торік ці заклади, а також Падіюн, залишилися без автономного тепла через відсутність фінансування, з прийняттям бюджету роботи з будівництва котелень було відновлено.  Володимир Химинець переконаний, що до початку нового опалювального сезону автономні котельні для названих закладів обов’язково  збудують. Має отримати свою автономну котельню і дитяча школа мистецтв.

Серед нових об’єктів, де буде зведена автономна котельня,  ЗОШ № 8 з дитсадком № 34, що буде фінансуватися за новою схемою. Те саме стосується ЗОШ № 6 з дитсадком № 26,  розглядається питання стосовно НВК «Престиж».  Матиме свою котельню дитсадок № 31.  До проекту будівництва котелень включено дитсадок № 28 по вул. Закарпатській,  заплановано реконструювати котельню, що даватиме тепло до  приміщень ЗОШ № 5, театру та обласного ТБ.  Лінгвістична гімназія (ЗОШ №1), ЗОШ № 20, НВК «Ялинка» також у переліку закладів, де влітку мають розпочати, а вже до кінця року закінчити будівництво «автономок».

Володимир Химинець підкреслив, що кошти на будівництво цих котелень надасть  КБ  «Глобус».  Щодо АНВК № 2, дитсадка «Гармонія» у Доманинцях та дитсадка 3 16, то в них є котельні, але із технічно застарілим, економічно неефективним обладнанням.  Його відновлять за кошти банку.

Наразі залишається відкритим питання про те, як будуть опалюватися бібліотеки, деякі дитсадки та філії навчальних закладів.

«Діяльність більшості із тих 25 централізованих котелень, які ще працюють, ми маємо припинити», — наголосив Володимир Химинець.

Олександр Черняк розповів представникам ЗМІ про те, що в Боздоському парку повністю реконструюють підвісний міст, кошти на це виділені.  Алея, що тягнеться до мосту, і сам міст нарешті будуть освітленими, тут з’являться «антиполіцаї». Згідно із затвердженим сесією проектом реконструкції Боздоського парку заплановано  і новий підвісний міст, що з’єднає центральну паркову алею з вулицею Нікітіна.

Гості прес-центру також розповіли, що залежно від надходження комплектуючих частин, невдовзі у парку з’явиться дитячий каток площею 6 на 8 метрів зі штучним силіконовим льодом,  що витримує температуру від 30 градусів морозу до 30 градусів спеки.  Цей каток міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк фінансує за власні кошти, це його подарунок ужгородським дітям. Можливо,  пізніше буде зведено і велику льодову арену для дорослих, залежно від попиту на цей різновид  розваг.

«Коли ми почали реанімовувати Боздоський парк, то не мали… навіть мітли, — каже директор парку Олександр Черняк. — Все, що зроблено останнім часом, стало можливим завдяки  підтримці міської влади».  Директор парку пообіцяв, що протягом  літа у Боздоському  з’явиться  дитячий майданчик,  який виготовляють на Турбоназі, нові лавочки, сміттєві урни у напрямку до підвісного мосту.  Відрадно, що підтримувати порядок у парку  допомагає міська міліція, яка навідується сюди також нічної пори, чого раніше не було.  Розглядається питання про те, щоб від площі Корятовича через Слов’янську набережну до Боздоського парку курсувало маршрутне таксі, адже бажаючих провести погожу днину у Боздоському парку,  серед природи,  не покидаючи місто, дедалі більшає.

clipnews.info