Іван Шіц, ФК “Закарпаття”: “Закарпаттю” у першій лізі немає різниці, із суперником якого рангу розпочинати чемпіонат…

Четвертий день триває тренувальний збір ужгородський ФК “Закарпаття” після міжсезонної відпустки. “Як живеш, командо?” — вВідповідь на це запитання в інтерв’ю журналісту клубної прес-службі давав генеральний директор ФК “Закарпаття” Іван Шіц.
— Іване Тіберійовичу, окресліть підготовку команди до старту у першій лізі…

— Попри те, що сезон 2009-2010 у другому за рангом дивізіоні країни ще триває, наш колектив уже розпочав підготовку до майбутнього старту. Таке рішення прийняв Ігор Гамула, відповідно, його безапеляційно підтримало й керівництво. Наразі команда тренувалася в Ужгороді на запасному полі “Авангарда”. За ці кілька днів футболісти пройшли медобстеження та, на мій погляд, вдало втягнулися у тренувальний процес після відпустки. Справжня ж робота з надскладними навантаженнями розпочнеться у Трускавці. На Львівщину команда подасться вже завтра. Наставник Ігор Гамула закцентує на становленні фізичного фундаменту. Своєрідним тестом перших днів роботи стане спаринг з прем’єр-лігівськими “Карпатами”, що пройде у Львові 18-го червня.

20-го команда повернеться в Ужгород, а вже за п’ять діб розпочнеться третій етап зборів у Херсоні. Там “Закарпаття” зіграє три контрольні зустрічі — 29-го червня із ФК “Миколаїв”, 2-го липня з “Каховкою”, 5-го — з криворізьким “Кривбасом”. Опісля колектив вирушить додому. А вже 17-го липня стартує новий чемпіонат.

— Відразу по завершенні минулого сезону керівництво клубу озвучило амбітне завдання — із золотом першої ліги повернутися в еліту. То як, плани не змінилися?

— Ні, власник клубу не тільки озвучив мету, а й робить відповідні дії для її реалізації. Так, попри виліт з прем’єр-ліги вдалося зберегти майже ідентичний до минулосезонного бюджет, ба, якщо все йтиме добре, то вже в січні 2011-го тренери молодіжного складу Михайло Іваниця з Сергієм Єсіним сформують дубль для навчання хлопчаків у справді професійних умовах. Та найважливішим є той факт, що вдалося зберегти кістяк прем’єр-лігівського колективу. Наразі ми відмовилися тільки від орендованих Александара Трішовіча і Сергія Давидова, також від послуг Андрія Михайлова, Ігоря Андроніка й Андрія Бойка. Всі інші з неприхованим оптимізмом повернулися у розташування команди…

— …Окрім Чарлеса Невуче…

— На жаль, прикро констатувати, однак як тренер так і керівництво шоковано неявкою нігерійця на збори. Команда зібралася разом чотири дні тому, а ось місце знаходження Чарлеса невідоме ні нам, ні його агентові. Телефонної трубки Невуче також не піднімає. До слова, сьогодні його офіційно звільнено за прогули. Щоправда, ми вимагатимемо від Невуче повного виконання контрактних зобов’язань (напередодні 2010-го нігерієць підписав новий трирічний контракт із “Закарпаттям”. — Авт.): якщо з’явиться і пояснить, то думатимемо як бути далі, якщо ж засвітиться в іншому клубі — нехай чекає на великі дисциплінарні санкції.

— Повернімося до приємніших тем. На ваш погляд, наскільки відчутну роль у долі ужгородців може відіграти календар?

— Вважаю, що теперішньому “Закарпаттю” у першій лізі немає різниці із суперником якого рангу розпочинати, або ж закінчувати чемпіонат: наші плани відомі усім. Особисто ж для мене цікавіше було б у першому ж турі зустрітися з “Чорноморцем” і відразу випробувати свої сили в суперечці з сильним опонентом. Та такий варіант малоймовірний, оскільки зазвичай команди, що вилетіли з прем’єр-ліги, зустрічаються з новоприбулими колективами з другого дивізіону.

— Днями інформаційний простір області сколихнула новина, що гравець чемпіона аматорської першості краю берегівського “Берегвідейка” Юрій Чонка відмовився виступати за “Закарпаття”. Які причини цьому?

— Відверто кажучи, таке рішення 19-річного аматора здивувало усіх тверезомислячих людей. Так, у неділю головний тренер Ігор Гамула зі своїм помічником Олександром Чижевським та віце-президентом клубу Олегом Мукомелом на власні очі споглядали за зустріччю “Берегвідейка” в черговому турі обласного чемпіонату. Опісля була розмова з Чонкою, тренером берегівчан, ба вже в понеділок я спілкувався і з батьком Юрія. Та юнака, як з’ясувалося… усе влаштовує в аматорському клубі.

Вірю, що той оговтається і прийме правильне рішення. Допоки не пізно: через два сезони виступів в межах Закарпаття він уже нікому не буде цікавий. Можливо, хлопець забоявся конкуренції. Проте, це як мінімум дивно: остання є всюди, а далі — разом з основою “Закарпаття” наразі тренуються вихованці молодіжки Трухан, Славік, Молнар, Вайда, Скунць. І ці, чомусь, не бояться конкуренції. Що ж, останнє слово за ним.

— Іване Тіберійовичу, знаю що днями пройшла неформальна зустріч клубних очільників із головою Закарпатської облдержадміністрації Олександром Ледидою та його заступником Іваном Качуром. Які пробеми порушувалися під час спілкування?

— Розмова, так би мовити, без краваток, насправді була актуальною для розвитку усього крайового футболу. Зокрема, керівники клубу ознайомили губернатора з концепцією існування нашого колективу, повідали про плани на майбутній сезон та нагадали про наболілі проблеми. Відзначу, що голова Закарпатської ОДА відомий далеко за межами нашого краю своєю прихильністю до спорту. Не дивно, що зі свого боку Олександр Ледида пообіцяв реально посприяти виділенню земельної ділянки для будівництва клубної бази. З його заступником Іваном Качуром йшла мова про реформування системи спортивних дитячо-юнацьких шкіл. Бо що ж маємо нині? За підтримки бюджетного фінансування утримуються спортшколи, а згодом подеякі тренери вдало сплавляють найкращих вихованців закарпатської землі у різні Донецьки, Львови, Києви. Сподіваюсь, до нового навчального року ми перекриємо цей відтік кадрів: нехай наші вихованці бодай частку свого таланту віддадуть і на радість місцевому уболівальнику. А філософія ФК “Закарпаття” проста — у своїх редутах ми завжди раді бачити уродженців рідної землі. Треба ж комусь, як мінімум, замінити клубну легенду Олександра Чижевського!

— До слова, наскільки несподіваним виявилося завершення кар’єри гравця Чижевським для ужгородського ФК?

— Виправлю подеяких журналістів, які поспішили заявити, що Чижевський зачепив бутси на цвях. Додам — бутси Олександра тільки й того, що перекочували на ручку дверного замка: він їх щоденно одягає перед тренуванням. Чижевський офіційно став помічником Ігоря Гамули. До речі, наприкінці літа планується матч-прощання Олександра Чижевського із уболівальниками Закарпаття.

— Спасибі за розмову.

Слава Жулян, прес-служба ФК “Закарпаття”