Закарпаття: У Мукачеві бізнес просить у влади крихту підтримки

У четвер, 10 червня, мукачівські підприємці провели акцію проти податкового тиску. Нещодавно подібний “стихійний” мітинг в місті вже відбувався, сьогодні ж представники малого підприємництва вирішили організовано зібратися, щоб звернутися до податкових органів та влади.
На центральній площі Мукачева зібралося кілька сотень мукачівців. Як заявили організатори, захід здійснений після численних звернень мукачівських підприємців, зокрема працівників ринків.

Приватників стурбували чутки про додаткові перевірки з боку податківців та введення нових пунктів в графі оподаткування,
про які йшлося на недавніх семінарах, що проводили податківці.

Зокрема, підприємців обурила потреба вести податковий зошит, який, за їх словами, потребує знань бухгалтерії. Нововведення потребують і знань програм Excel, та 1С. Як відомо, працівниками малих підприємство є молоді люди, часто одразу після школи, які не мають елементарних економічних знань. Щоб дотримуватися нових правил, підприємцям доведеться наймати бухгалтерів, вчитися самим, і навчати своїх підлеглих працювати у програмах Excel та 1С, а це додаткові кошти, яких підприємці у час затяжної економічної кризи не мають. Якщо ж не дотримуватися цих нововведень з боку податкової будуть застосовуватися санкції.

Як зазначив, Олександр Гокс, заступник голови Мукачівської міськрайонної спілки підприємців, у жодному регіоні України
немає перевірок, Закарпаття, за його словами, стало експериментальним, тому що в області люди занадто терпеливі і
завжди мовчать:

“Але ми хочемо щоб нас почули, – наголосив Гокс, – ми хочемо, щоб більшість податків залишалося в місті і йшли на благоустрій Мукачева!”

Як вирішення проблем підприємців було запропоновано об’єднуватися у профспілки:

“Коли ми поодинці – нас легко “з’їсти”, – зауважив Ігор Капітан, один з організаторів заходу, – ми повинні створити сильну, впливову структуру, подібну до МВС і податкової, щоб захищати свої права. Тоді з нами будуть рахуватися і думати як зробити, так щоб нам було легше, а не як нас задавити”.

Мітингувальники  відродили вже призабуте гасло:” Разом нас багато – нас не подолати”.

Учасники протесту озвучили Звернення до Президента України та інших високопосадовців з вимогами, що повинні полегшити існування підприємництва в Україні.

Як заявив Олексій Фозекош, голова правління Мукачівської міської асоціації адвокатів, у податковій пообіцяли не проводити перевірок саме по спрощеній системі до врегулювання ситуації на законодавчому рівні.

У коментарі порталу “Мукачево. нет” Ігор Капітан, заступник голови Спілки підприємців, зазначив:

“Люди злякалися інформації з податкової, про перевірки з першого числа. Не можна так одразу “кидати у воду” і казати “пливи”. Потрібен час на нововведення, а не сказати “ти зроби так, інакше я завтра прийду і оштрафую тебе”. У нас була мета – дати зрозуміти людям, що по одному важко працювати, тому потрібно об’єднуватися. Підприємці мають працювати, а ми будемо їх захищати.

Звернення, яке було сьогодні озвучене, ми передамо меру, щоб на черговій сесії депутати нас підтримали, допомогли врегулювати ситуацію що склалася. Ми впевнені, що реакція з боку влади буде, адже вона хоче навести порядок, а робити це треба поступово, особливо під час кризи”.

Мукачево.net