Києво-Печерську Лавру передадуть в держвласність

Оскільки зараз майно Лаври перебуває у власності територіальної громади міста Києва, то готується передача комплексу пам’ятників з комунальної власності в державну, щоб зберегти заповідник.

Про це повідомила генеральний директор заповідника Марина Громова.

“У нинішнім становищі Лаври є певна непогодженість: заповідник перебуває в підпорядкуванні й оперативному управлінні Мінкультури, а його майно – у власності територіальної громади міста Києва. Тому мова йде не стільки про “перепідпорядкування”, скільки про передачу комплексу пам’ятників з комунальної власності в державну”, – констатувала директор заповідника.

Вона підкреслила, що документи для подібного переходу вже підготовлені.

При цьому вона упевнена, що передача Лаври в державну власність допоможе вирішити низку насущних проблем, зокрема, з належною схоронністю території заповідника.

“Це не формальна зміна. Якщо пам’ятник знаходиться в списку ЮНЕСКО, на його території не можуть йти землевідводи, приватизація, будівництво. А в нас залишаються в силі рішення Київради про передачу земельних ділянок в охоронній зоні заповідника”, – заявила Громова.

“У Лаврському провулку, наприклад, на такій переданій ділянці заплановане будівництво готельного комплексу з підземним паркінгом”, – повідомила директор заповідника.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Микола Азаров доручив Київському міському голові Леоніду Черновецькому негайно припинити порушення законодавства про охорону пам’яток щодо Києво-Печерської Лаври і Софії Київської, запровадити тимчасовий мораторій на відведення земельних ділянок і ведення будівельних робіт в охоронній зоні цих національних заповідників.

tsn.ua