“ОПОРА”: Абітурієнти Закарпаття скаржаться на складність тестів з англійської мови

7 червня відбулося тестування з іноземної мови. За даними УЦОЯО для проходженняня зовнішнього незалежного оцінювання з англійської мови у Закарпатті зареєструвалося 2069 осіб. З них взяли участь в тестуванні 1880, що складає 90,87%. Для складання тестів з німецької мови зареєструвалося 304 учасники, з них взяло участь 259, або 85,20%, з французької мови зареєструвались 85 абітурієнтів, з них взяли участь у тестування 73, що складає 85,88%.
Спостерігачі ГМ «Опора» відзначили зменшення кількості абітурієнтів, що з’явилися на пункт тестування без відповідних документів, порівняно з тестами з української мови та літератури.

Як і при проведенні тестування з української мови та літератури слід відзначити якісну організацію проведення тестування на всіх пунктах тестування де були присутні спостерігачі ГМ «Опора». Виявлені недоліки, носили несистемний та точковий характер. Випадків позбавлення права продовжити написання тесту через списування не зафіксовано. Апеляцій щодо процедури проходження ЗНО іноземної мови в Закарпатській області не зафіксовано.

Разом з тим ГМ «Опора» стурбована заявами учасників зовнішнього незалежного оцінювання щодо рівня складності тестів з англійської мови та заявами абітурієнтів про невідповідність їх шкільній програмі.

Громадянська мережа ОПОРА схвально оцінює роз’яснення Українського центру оцінювання якості освіти щодо складності тесту з англійської мови, опублікованого на сайті Центру (http://testportal.gov.ua/index.php/text/text/1002/). Проте, зважаючи на протестні настрої абітурієнтів, ОПОРА звертається до УЦОЯО з проханням оприлюднити перелік підручників і посібників, затверджених Міністерством освіти і науки України, на основі яких були складені цьогорічні тести з іноземних мов.

Для того, щоб заспокоїти абітурієнтів, Громадянська мережа ОПОРА пояснює: оцінка за результатами проходження зовнішнього незалежного оцінювання є рейтинговою, тобто показує знання учасника ЗНО в порівнянні з рештою вступників. Це означає, що 200 балів набере той абітурієнт, який серед решти вступників правильно відповість на найбільшу кількість запитань. Таким чином, 200 балів за тестування – це не обов’язково правильні відповіді на всі запитання бланку А та максимальна кількість балів за творче завдання бланку Б, а лише найкращий результат зі всіх тестових робіт. Окрім цього, ми нагадуємо, що абітурієнти мають право оскаржити результати ЗНО-2010 з окремого предмету впродовж трьох днів після оприлюднення отриманих балів за тестування на їхніх персональних сторінках на сайті УЦОЯО.

За додатковою інформацією просимо звертатися:
050-100-24-69

Довідково

Спостереження відбувається в рамках національної кампанії моніторингу ЗНО, учасниками якої є Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України, за сприяння Міжнародного фонду “Відродження”, Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance) та Проекту «Об’єднаємось заради реформ» (UNITER). Карпатське Агенство Прав Людини «Вестед» є регіональним партнером ГМ «Опора».

ГМ ОПОРА