Закарпаття: На Тячівщині “малолітки” обікрали магазин, розібравши стелю

В одному з торгових закладів у селі Бедевля Тячівського району Закарпатської області вночі побували злодії. Непрошені гості поцупили тютюнові та алкогольні вироби, продукти харчування, солодощі. А з каси зникли  чотири тисячі гривень денної виручки.
Про зухвалу крадіжку власниця магазину  Вікторія довідалася вранці, коли, як завжди, прийшла на роботу. Невдовзі про злочин стало відомо і працівникам Тячівського райвідділу міліції. Тож на місце пригоди  виїхала слідчо-оперативна група.

Правоохоронці відразу звернули увагу на той факт, що вхідні двері цього закладу були не пошкоджені, а замки не виламані.  Тільки внаслідок ретельного огляду приміщення оперативники зауважили – у стелі дірка.  До того ж, власниця ще не встигла належним чином потурбуватися про безпеку свого магазину. Крамниця знаходилася у приміщенні новобудови, де без зайвих труднощів можна проникнути на другий поверх. Що, власне, й зробили невідомі зловмисники.  Потерпіла губилася у здогадах, хто б це міг обікрасти її магазин. А оперативники висунули версію, за якою злочин, найімовірніше, скоїли кілька злодіїв, адже винести стільки краму з магазину одному було явно не під силу. Крім цього, правоохоронці припустили: тут не обійшлося без своїх – місцевих, котрі добре орієнтувалися і в селі, і в приміщенні магазину. Питання  тільки хто? На нього й належало дати відповідь оперативникам.

Для розкриття злочину начальник Тячівського райвідділу міліції Михайло Немеш розпорядився створити кілька пошукових груп з числа досвідчених фахівців, котрі б «прочісували» село. Адже обов’язково, як переконує досвід, крадене десь повинно було «засвітитися».

І ось на узбіччі однієї з вулиць Бедевлі працівники міліції побачили пляшку пива. Саме такий слабоалкогольний  напій був у списку викрадених товарів. Отже, злодії йшли цією дорогою. Наче на підтвердження цього стражі порядку знайшли на цвинтарі, що неподалік, схований поліетиленовий пакет зі спиртним та продуктами. Інші правоохоронці, зокрема розшуковики та  дільничні інспектори, тим часом  проводили подвірні обходи, спілкувалися з людьми. Від них і довідалися  про кількох місцевих хлопців. Судячи з показань свідків, молодики вночі кудись поспішали. Міліціонери вирішили встановити особи підозрюваних, а  коли відвідали їх за місцем проживання, усе, як мовиться, стало на свої місця. Згадані особи раніше не фігурували у криміналі, однак мали не дуже добру репутацію в селі. Від таких можна було чекати що завгодно…

На візит правоохоронців молодики явно не чекали. Невдовзі усі п’ятеро: 20-річний Михайло, 19-річний Василь та 16-річний Роман, Михайло та Іван відвідали  міліцейський кабінет. Відпиратися хлопцям не було змісту, оскільки в їхніх оселях працівники міліції виявили викрадений з магазину товар.

Як стверджують затримані, ініціатором «походу» у місцеву крамницю став 16-річний Роман. Саме він запропонував старшим приятелям Василеві та Михайлу «бомбанути» магазин. Ті спочатку нібито відмовлялися, але невдовзі  таки погодилися. До справи Роман залучив також своїх ровесників: Михайла та Івана. Кожному була відведена конкретна роль: Іван та Михайло-молодший стояли на сторожі,  інші три учасники цього угруповання у цей час «працювали» у магазині.

Оскільки торговельний заклад був обладнаний металевими гратами, то молодики вирішили зайти інший вхід – через стелю. Вилізши на другий поверх, розібрали підлогу й через отвір залізли в середину приміщення. У поліетиленові пакети, котрі знайшли тут же, пакували все, що потрапляло під руку. У касі знайшли  гроші, якими  пізніше Михайло поділився з Василем. Напакувавши вщерть чотири пакети, покинули місце злочину. У нічній темряві не побачили, що гублять по дорозі крадене. Цей недогляд тепер коштуватиме їм дорого. Один з пакетів, напакований поцупленим крамом, за словами підозрюваних, вони також загубили на кладовищі. Інші розділили між собою, і до ранку заночували у Михайла-старшого. Відтак розійшлися по домівках…

Василя та Михайла  затримали, а їхніх неповнолітніх спільників після розмови відпустили додому. За цим фактом порушили кримінальну справу. Як стверджують оперативники, за цей злочин згідно із чинним законодавством хлопцям «світить» від трьох до шести років ув’язнення. Нині слідчий райвідділу Олександр Корнута встановлює всі обставини цієї крадіжки, а також з’ясовує, чи не причетні підозрювані до скоєння інших аналогічних злочинів.

Іван ЛАДЖУН, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області