2010 рік – Міжнародний рік біорізноманіття

2010 рік Організацією Об’єднаних Націй оголошено Міжнародним роком біологічного різноманіття, і це не випадково, адже з лиця нашої планети час від часу зникають окремі види рослин та тварин, що варто розцінювати як трагедію.
За підрахунками вчених, у світі існує близько 13 мільйонів видів рослин, тварин та мікроорганізмів , які і є біорізноманіттям нашої планети. Наші зусилля повинні спрямовуватись на те, аби жоден з них не зник. Навіть той вид, що зараз вважається шкідливим, у майбутньому, з прогресом науки, може розкритися, як корисний. Біологічне різноманіття не достатньо досліджене, а отже може містити такі речовини, які сприятимуть, наприклад, у лікуванні страшних хвороб, як СНІД і рак.

Проголошення Міжнародного року біорізноманіття має за мету сприяти обізнаності громадськості про вирішальне значення різних видів живих організмів, негативні втрати, що зазнає людство внаслідок зникнення тих чи інших видів. Екологи закликають усіх небайдужих активно долучатися до захисту усіх форм життя і НПП «Синевир» не становить винятку. Ми вже здійснили ряд пропагандистських заходів у цьому напрямку і маємо чимало планів й надалі, адже територія парку багата різноманіттям і воно потребує охорони. У нашому регіоні зростає 890 судинних рослин. Раритетний фітогенофонд парку становить 133 види. 53 види внесено до Червоної книги України. Фауна НПП «Синевир» нараховує 543 види в тому числі хребетних 170, безхребетних 373 види. До Червоної книги України внесено 43 види тварин.

Людина, яка також є невід’ємною частиною біорізноманіття, нерідко шкодить довкіллю. Особливо актуальними проблемами на сьогодні є забруднення навколишнього природного середовища промисловими і побутовими відходами, вирубка лісів, інтенсивне землеробство, надмірне виловлювання риби тощо. Лише раціональне використання природних ресурсів здатне уберегти біорізноманіття.

Варто згадати, що на саміті Землі, який відбувся у Ріо-де-Жанейро (Бразилія) в 1992 році, була підписана Конвенція ООН з біологічного різноманіття, яка стала важливим міжнародним документом у справі збереження і сталого використання усіх видів, які живуть на планеті. Цей договір, учасниками якого стали 157 країн, має завдання реагувати на всі загрози для існуючих живих видів та екологічних систем. Проголошення ж 2010 року Міжнародним роком біорізноманіття – це час дій на благо охорони і збереження природи.

Юрій Бабічин, “Синій Вир”