Закарпаття: У Чопі пройшов ІІІ обласний тур Всеукраїнського фестивалю школярів “Козацький гарт – 2010”

Наприкінці травня вп’яте поспіль на стадіоні „Локомотив” прикордонного міста Чоп, що на Закарпатті, пройшов ІІІ обласний тур Всеукраїнського фізкультурно-патріотичного фестивалю школярів під девізом “Козацький гарт – 2010” для школярів від 14 років, який став продовженням вишколу, що проходив на початку цього місяця в школах та районах краю.
Організаторами змагання стали: управління освіти і науки облдержадміністрації (начальник М. Мотильчак), обласне управління з фізичного виховання і спорту Комітету ФВС МОН України та обласне відділення НОК України (І. Риляк). На змагання прибуло майже 300 учасників та їх наставників.

Сонячна погода, яка після тривалих дощів протрималася протягом дня, допомогла організаторам провести спортивний захід на високому організаційному рівні.

На урочистому відкриття змагань виступили заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Ганна Сопкова та заступник начальника з фізичного виховання і спорту Комітету ФВС МОН України Степан Негер, котрі побажали спортсменам-школярам успішних стартів і переможних фінішів.

Звучить Державний Гімн України.

Усі команди, а їх було 18, були розбиті на чотири сектори, де відбувалися попередні ігри: „човниковий” біг та стрибки у довжину з місця (хлопці й дівчата), стрибки через скакалку (дівчата), перетягування канату (хлопці), естафета та знавців історії українського козацтва: „Тільки тим історія належить, Хто за неї бореться й живе….” та презентація команди: „Не хилися, червоно калино – маєш білий цвіт, Не журися, славна Україно, маєш добрий слід….”.

У човниковому бігу кращі результати показали учні дев’ятого класу Ужгородської лінгвістичної гімназії ім. Т. Шевченка Каріна Пфайфер (9.0 сек) та Микола Волошин (8,6), другий результат у шістнадцятирічних школяріі Ганни Лукачини (9,4 сек) та Максима Шипа (8,9) з Лінцівської ЗОШ І-ІІІ ст. Ужгородського району і третє – Марії Каштан (9,5 сек) із Плосківської ЗОШ І-ІІІ ст. Свалявського району, Любомира Макара (10) із Олешницької ЗОШ І-ІІІ ст. Виноградівського району.

Просто чудовий результат у стрибках у довжину з місця показав десятикласник Лінцівської ЗОШ І-ІІІ ст. Ярослав Коштура. Його результат 2 метри 95 сантиметрів. На 30 сантиметрів ближче плигнули Орест Малицький з Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. та Сергій Мацак із Нижньореметівської ЗОШ І-ІІІ ст. Перечинського району.
Треба ж такому статися, що троє дівчат, котрі стрибали в довжину з місця, показали один і той же результат – 2 метри 35 сантиметрів. Це, зокрема, Ольга Кочерган (8 клас) та Вероніка Станчак (7 клас) із обласного центру, а також десятикласниця Марія Куштан із Плосківської ЗОШ І-ІІІ ст.

Треба було бачити змагання в стрибках через скакалку (30 сек) серед дівчат. Як білочка в колесі „крутилася” Ольга Кочерган із Ужгородської лінгвістичної гімназії ім. Т. Шевченка. Її результат вражає – 128 стрибків через скакалку протягом півхвилини. Лише на одну позицію від неї відстала тринадцятирічна Аделіна Тернущак із Верхньоводянської ЗОШ І-ІІІ ст. Рахівського району. Третій результат показали учениці з Лінців, що на Ужгородщині, Аліна Маточка та Оксана Скучка (118).
У кротонівському виді спорту – перетягування канату – серед хлопців у фіналі зустрілися школярі Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. імені В. Гренджі-Донського та Лінців. Більш досвідчені юні сільські спортсмени з Ужгородщини святкували перемогу. Третє місце здобула команда школярів із гірського районного центру Міжгір’я.

Цікаво пройшла естафета, в якій взяли участь усі учасники. Вона складалася з 10 етапів: переносили два набивні м’ячі вагою один кілограм кожний хлопці з 7 класу, „стрибали по купинах” дівчата-восьмикласниці, долали „переправу” школярки з 5 та 6 класів, а „слалом” – дев’ятикласниці, „через паркан” перелазили восьмикласники, так званий „стрибунець” виконували дівчата 7 класів, підступний „повзунок” „брали” шестикласники, у так званій „чехарді” змагалися старшокласники, роль „футболіста” грали п’ятикласники, а доставляли пакет до фінішу дівчата з 10 класів. Найвправнішими серед усіх була монолітна команда з Лінців. Не набагато від них відстали гімназисти з Ужгорода, а третій результат показали школярі з найбільшого району Закарпаття – Тячева.

У загальнокомандному заліку перше місце здобули шкільна команда села Лінці Ужгородського району. Вона й отримали найбільше призів від управлінь освіти та науки ОДА, з фізичного виховання і спорту МОНУ та обласного відділення НОК України.

Переможців та призерів нагороджували заступник начальника та провідний спеціаліст управління освіти і науки облдержадміністрації Ганна Сопкова та Євген Грабар, а також заступник начальника управління з фізичного виховання і спорту МОНУ Степан Грабар.

За переможців виступали : Аліса Примич, Володимир Михалко, Катерина Повхан, Аліна Маточка, Едуард Лагойда, Юрій Коштура, Яна Примич, Юрій Чульба, Ганна Лукачина, Михайло Ватунь, Аліна Ковач, Максим Шип, Оксана Скучка, Ярослав Коштура (вчитель фізичного виховання В. І. Бабинець).

Друге місце виборола дружна команда Ужгородської лінгвістичної гімназії ім. Т. Шевченка (директор М. М. Мегеш) у складі: Миколи Волошина, Владислава Третинника, Каріни Пфайфер, Андрія Бальчука, Яни Лесьо, Олександра Берната, Евеліни Самсончик, Ангеліни Дідик, Назарія Ковальчука, Лоліти Рахманової, Олександра Поповича, Вероніки Станчак, Ольги Кочерган, Андрія Фроляка, Марина Кантемирова.

Третє місце в команди Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. імені В. Гренджі-Донського, котра виступала у такому складі: Вікторія Гринишин, Крістіна Сойма, Аліна Зеленчук, Тетяна Поковба, Ольга Мочан, Марія Роман, Беатріке Гайналій, Роман Зийнич, Володимир Олаг, Олег Корольов, Богдан Скупіцький, Василь Сябляш, Петро Приходько, Крістіан Могаті (директор школи В. М. Куля).

Василь ГАДЖЕГА, Спорт-тайм