Закарпаття: Дартс у гірському краї дістав новий поштовх для розвитку

Новим витком в історії та розвитку дартсу в Україні стало те, що Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту тимчасово внесло дартс до переліку визнаних неолімпійських видів спорту в Україні.
Для Закарпаття ця подія вдвічі вагоміша, адже край уже має непогані традиції в цьому виді й разом із Києвом тримає пальму першості у впровадженні й розвитку дартсу не лише як спорту, а й як спортивної забави для загалу. Знаково, що й на останньому чемпіонаті України ужгородці добре показали себе як у командному, так і в особистому заліках.

Чемпіонат України відбувся в рамках відкритого командного турніру з класичного дартсу “Дніпровські хвилі” у Черкасах. За домовленістю у фіналі особисто-командного турніру зійшлися шістнадцять команд – по чотири спортсмени в кожній. Принцип формування був дво¬яким: або ж представники конкретного міста, або команда сформована з представників цілого регіону. Збірна Ужгорода складалася з трьох краян та одного представника Луцька. Саме такий тандем забезпечив командний успіх. У фіналі ужгородці й лучанин переграли збірну “Київ-1”.

Голова федерації дартсу Закарпаття Валерій Анісімов задоволений результатом команди й пояснює, що збірну Ужгорода можна було б сформувати цілком із крайових спортсменів – талантів є чимало. Але на “Дніпровські хвилі” через певні причини поїхало лише троє:  Едуард Чик, Роман Соколов і Влад Мелашенко. Тому й приєднали до себе ще одного представника Західної України. І не пошкодували, адже Сергій Любих – стабільний дартсмен, котрий допоміг здобути золото чемпіонату України.

Також був на змаганні й особистий залік. Перемогу тут святкував один із членів нашої команди – Едуард Чик. До речі, цей спортсмен уже більше півтора року утримує за собою лідерство в загально¬українському заліку. Перший дротик України, іншими словами!

“Незважаючи на те, що ЧУ відбувся не так давно, – розповідає Валерій Анісімов, –  закарпатці вже встигли відстрілятися й на низці міжнародних турнірів. Крім Черкас, де були й сильні представники Росії, двоє краян узяли участь у відкритому міжна¬родному турнірі в Будапешті. Туди з’їхалося понад 200 дартсменів зі всієї Європи. Тому сьомий результат Мелашенка – безумовний успіх. А ось у Чика гра не пішла – він фінішував лише на 19 позиції. Втім відвели душу хлопці на ще одному міжнародному змаганні, також в Угорщині, в місті Шарошпоток:   Чик виграв змагання, а Славко Сирохман виборов “срібло”.

За результатами чемпіонату України команда Ужгорода має право виступати на європейському рівні, зокрема на чемпіонаті світу та Європи. Втім торік це право також було здобуто, але через брак коштів на світовому форумі наших не було: переїзд і проживання у Європі не компенсувати навіть найкращими призовими. “Дартс в Україні лише нещодавно внесено до тимчасового реєстру неолімпійських видів, – каже голова федерації дартсу України Іван Ванджурак. – Іншими словами, нам дали 2 роки випробувального терміну. Це краще, ніж нічого: маємо змогу довести, що дартс в Україні – популярний і перспективний вид. Для цього слід проводити чемпіонати, вести рейтинги, популяризувати цей вид, доводячи кількість змагань (як внутрішніх, так і міжнародних) до певної позначки, якісно покращувати рівень проведення турнірів. Впевнений, що через 2 роки здобудемо таки статус неолімпійського виду. Це справді стане поворотним моментом, адже в Росії дартс давно вже визнано як спорт і корисне заняття для молоді. Він уведений навіть у навчально-спортивну програму деяких шкіл та коледжів!”.

Щодо Закарпаття, то рух у правильному напрямку відчувається вже нині. Завдяки масовості й відносній дешевизні дартс доступний для кожного. Тут немає жодних обмежень у віці, статі й професії. Головне у грі – не напружувати м’язи, а зосереджуватися на потребі зробити кидок максимально точним. І якщо для більшості регіонів України дартс ще вважається недешевою екзотикою, то в Ужгороді та райцентрах це вже звичний аксесуар будь-якого розважального закладу, тож за кілька гривень можна спробувати попрактикуватися на професійному апараті. І хоча той початковий ажіотаж, коли електронні прилади з дартсу стояли в кожному кафе, поступово згасає,  рівень людей, які займаються цим видом серйозніше, ніж “просто покидати заради забави”, зріс. Бракує хіба що спеціалізованого закладу, де можна в спокійній атмосфері практикуватися на професійному електронному апараті. Однак у краї тренуються з десяток дартсменів, за яких не соромно й на всеукраїнському рівні.

В Ужгороді та Мукачеві проходять представницькі турніри. Перший – “Карпати оpen” в обласному центрі, вже відсвяткував 10-річний ювілей. Статус міжнародного не викликає сумнівів: щороку до нас приїздять австрійці, поляки, німці, росіяни. Шкода, що змагання не має статусу   рейтингового – для цього слід спершу “легалізуватися” в Україні, а потім вступити до європейської федерації. Мукачівське змагання “Трікап оpen” – також не менш представницький європейський турнір. Цього року в ньому брав участь чемпіон Європи австрієць Райхельт Ханнес. Крім того, в краї щомісяця проходять локальні рейтингові змагання. Наступного року два найбільші закарпатські турніри планують об’єднати в один потужний – триденний дартс-фестиваль. Це стане справжнім святом для всіх поціновувачів гри.

Ростислав Рогожа, Закарпаття online