Наталія Ребрик: “Великий Скунць починається з малого Міжгір’я”

Рівно рік тому, коли на фасаді Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 за урочистих обставин було встановлено меморіальну дошку видатному співцю Верховини, лауреату Національної премії ім. Т.Г. Шевченка, уродженцю Міжгір’я Петру Скунцю, у директора освітнього закладу Михайла Коваля та його заступника Тетяни Юрик виник задум до наступного травня (бо у травні Скунць народився і помер) створити у школі музей Петра Миколайовича Скунця.
Ідею підтримала і наполегливо взялася за пошукову роботу матеріалів про життєвий та творчий шлях письменника вчитель-методист української мови і літератури, відмінник освіти України Марія Добоні. І ось 25 травня цього року у фойє навчального закладу зібралися вчителі, учні, родина, шанувальники творчості земляка з нагоди відкриття музею П.М. Скунця. Його завідуюча Марія Добоні представила присутніх на урочистостях, близьких Петра Скунця — сина Миколу, дочку Наталію, друзів та колег подружжя Ребриків, які приїхали з Ужгорода, родичів з Міжгір’я, представників влади — голову районної ради Івана Ярему, селищного голову Василя Щура, його заступника Василя Юрика та секретаря селищної ради Мирославу Пішту. Марія Михайлівна подякувала за фінансову підтримку, активне сприяння у вчасному відкритті такого потрібного для школи музею дирекції освітнього закладу, районній раді в особі голови Івана Яреми, органу місцевого самоврядування (голова Василь Щур), відділу освіти РДА та райкому профспілки працівників освіти і науки, підприємцям, діти яких навчаються у школі, Івану Белі, Борису Стецю, Марині Шпонтак, Анатолію Пастухову, Тетяні Іванині, всім вчителям та учням.

Перерізати червону стрічку і першими переступити поріг невеликого, але затишного музею-світлиці надали право почесним гостям — голові райради Івану Яремі, голові селища Василю Щуру, сестрі поета Василині Миколаївні та директору школи Михайлу Ковалю. Екскурсію по музею зробила його завідуюча Марія Добоні. У композиції “Всесвіт, гори і він” у стендах постав перед нами у всій своїй красі від дитячих та юнацьких років, проведених в оточенні смерекових гір, дзюркотливих, кришталево чистих струмків до останніх днів свого життя поет-громадянин, метр закарпатської української літератури Петро Скунць. Мальовнича природа, зелені гори, батьківська оселя, на фоні яких житиме у фотоілюстраціях Петро Скунць, надихали його на творчість.

Етапи формування творчості як поета, його перекладницька та публіцистична діяльність відтворені у стенді “Грані таланту”. У вирі громадського життя Петро Скунць постає у стенді “У колі друзів”. Відзнака творчого таланту письменника відображена у фотоілюстраціях “Яскраві миттєвості життя”, “Він в цім житті був від епохи вище”… За сприяння у підбірці окремих матеріалів, фотознімків Марія Добоні подякувала заступнику директора Міжгірської ЗОШ І-ІІ ст. Марії Кій, за ініціативи якої музей Петра Скунця створено в їхній школі в позаминулому році.

Перші чотири збірники творів Петра Скунця подарувала шкільному музею вчителька української мови та літератури Поліна Шовак, збірку “Один” з автографом поета презентувала заступник директора школи Тетяна Юрик, літературно-критичну та художню літературу забезпечило обласне видавництво “Гражда” в особі Івана Ребрика. Газетні публікації та окремі матеріали запропонувала музею завідуюча ДРБ Єва Горова. На видному місці розміщено особисті речі Петра Миколайовича, які подарували його діти та рідні. А це — останні публікації письменника, рушники та серветки, вручені йому при нагородженні Національною премією ім. Т.Г. Шевченка. Син Микола та дочка Наталія пообіцяли й надалі співпрацювати з шкільним музеєм, поповнювати його новими експонатами. І як каже вчителька української мови та літератури, завідуюча музеєм Марія Добоні — шкільний музей Петра Скунця стане центром виховної роботи учнівської молоді, спрямованої на підвищення національно-патріотичної свідомості підростаючого покоління, чого вчить нас у своїх творах Петро Скунць.

Схвально відгукнувся про створення шкільного музею і пообіцяв посприяти в недалекому майбутньому у присвоєнні звання Петра Скунця райцентрівській ЗОШ №1 голова районної ради Іван Ярема. І надалі надавати фінансову підтримку в розширенні музею, який ввійде в історію нашого верховинського краю, зобов’язався селищний голова Василь Щур. Завідуюча РДБ ім. В.С. Гренджі-Донського Єва Горова згадала святкування у дитячій бібліотеці 50-річчя Петра Скунця за його участі, серед тих, хто допомагав бібліотеці у зібранні творів письменника та матеріалів про нього Єва Іванівна назвала колишнього редактора газети “Верховина” (на жаль, вже покійного) Миколу Красняника.

Вдало висловилася про нашого земляка його колега і друг, кандидат філологічних наук Наталія Ребрик, яка сказала: “Великий Скунць починається з малого Міжгір’я” і прочитала його вірш.

Всім причетним до благородної справи — створення вже другого музею батька в Міжгір’ї, вшанування його пам’яті щиро подякувала від сім’ї Скунців дочка Наталія.

Члени літературної студії “Любисток”, що діє при районному будинку дитячої творчості (кер. Віра Фесенко), та учні Міжгірської ЗОШ І-ІІ ст. (муз.кер. Поліна Ленчур) подарували гостям літературно-музичну композицію. У їх виконанні прозвучали вірші поета Петра Скунця.

Марія Рубець, фото В. Юрик, “Міжгірська селищна рада”