В Ужгороді відзначають 65-річчя Закарпатського обласного краєзнавчого музею

У четвер, 17 червня, заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Качур взяв участь в урочистому зібранні з нагоди відзначення 65-річчя обласного краєзнавчого музею. Привітати музейників також прийшли заступник голови облради Василь Брензович, начальник управління культури Юрій Глеба, науковці краю, ветерани обласного краєзнавчого музею.
Учасники урочистостей відзначали, що за всю історію існування музей набув неабиякої популярності. Щороку його відвідують десятки тисяч туристів. І їх потік з року в рік збільшується.

– Є всі можливості, щоби поповнювати колекції, проводити археологічні та етнографічні дослідження. Працюємо і над реконструкцією Ужгородського замку, в якому власні і знаходиться музей, – повідомив директор закладу Василь Шеба.

Заступник голови ОДА Іван Качур констатував, що обласний краєзнавчий музей  нині залишається духовною скарбницею Закарпаття.

– Музей є потужним науково-дослідним центром. Окрім того,  тут зберігається безцінні колекції, які високо цінуються далеко за межами нашої країни. Колектив закладу, як його ветерани, так і молоді спеціалісти, є патріотами свої справи і за ці роки примножили славу музею, – вважає Іван Качур.

З нагоди святкування колектив музею нагородили почесними грамотами  за вагомий внесок в розвиток музейної справи на Закарпатті.

ДЛЯ ДОВІДКИ:

Експозиція обласного краєзнавчого музею створювалася на базі етнографічної та природничої колекцій колишнього Ужгородського земського музею. Навесні 1947 року його переміщено в одну з найдавніших історико-архітектурних пам’яток Закарпаття  – Ужгородський замок. У 1950 році музей поповнився цінними археологічними та історичними колекціями з колишнього Мукачівського музею ім. Т. Легоцького. На сьогоднішній день зібрання музею становлять близько 115 тисяч експонатів. Тут знаходиться найбільша в Україні збірка бронзових скарбів та кельтських старожитностей. Гордістю музею є і  нумізматична колекція, що складається з понад 12 тисяч римських, австрійських, угорських, польських грошових знаків, а також численна колекція холодної і вогнепальної зброї XIV-початку XХ століть. Далеко не кожний музей може похизуватися таким зібранням рукописних книг та стародруків, як обласний краєзнавчий музей. Серед них –  “Королівське Євангеліє” 1401 року, “Острозька біблія” 1581 року Івана Федорова тощо.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА