Закарпаття: У літніх таборах діти угорської нацменшини вивчають українську мову

Проблема вивчення української мови в освітніх угорськомовних закладах Виноградівського району Закарпатської області потроху розв’язується. Приміром, у Пийтерфолвівському реформатському ліцеї знайшли цікавий підхід до вивчення державної мови.
Тут більше п’яти років працює літній табір поглибленого навчання української мови, до роботи в якому залучаються українські фахівці зі шкіл Виноградівщини.

За десять днів роботи табору ліцеїсти  вивчають основні теми з української мови, читають твори класиків, вивчають народні пісні з обов”язковим переказом на угорській мові, основні молитви, працюють над діалогічним мовленням, а також готують інсценізації літературних творів.

Новинкою в роботі цьогорічного літнього табору стало залучення хореографа, яка працювала над постановкою народних та класичних танців, та художниці, яка навчала  юнаків і дівчат елементам  народно-прикладного ужиткового мистецтва.

Ліцеїсти розподілялися по групах за певним рівнем володіння державною мовою, а підсумком  занять у літньому таборі  з поглибленого навчання української мови стало складання тестів і творчий звіт ліцеїстів у літературно-музичному кафе, яке перетворилося того дня на українську світлицю.

Валерія Каналош, Закарпаття онлайн