Закарпаття: На Рахівщині рибалки врятували потопаючу 13-річну дівчину

Повертаючись з навчальної практики, школярка з с. Верхнє Водяне, що на Рахівщині, вирішила з подругами завернути до річки Апшиця аби у воді знайти захист від полудневої спеки. Пірнувши у воду, в якийсь момент дівчинка почала захлинатися – на щастя недалеко сиділи місцеві рибалки…
Дівчатка, що прийшли купатися на річку разом з 13-річною Світланою, зчинили галас, як побачили, що їх подруга безпорадно бовтається і починає йти під воду. Тривожний крик дітей почули двоє місцевих рибалок, що ловили рибу неподалік від місця купання школярок. Вони і прийшли на допомогу – витягли дівчинку з води, викликали швидку та надали першу медичну допомогу до приїзду лікарів. За словами чоловіків, вони витягли на берег вже бездиханне тіло, однак завдяки навикам здійснювати непрямий масаж серця, вони змогли заставити дитяче серце знову битися.

Каретою швидкої Світланку було доставлено в реанімаційне відділення Рахівської центральної районної лікарні. Стан дівчинки був настільки важкий, що місцеві лікарі змушені були викликати спеціалістів з обласного центру. За останніми даними, дівчинці вже стало краще, тепер вона знаходиться при свідомості та її здоров’ю вже нічого не загрожує.

Як розповів начальник закарпатських рятувальників Мирослав Щербей, щороку з початком літа проблема загибелі людей, а особливо дітей, на водних об’єктах набуває особливої актуальності. Якщо вдатися до статистики, тільки з початку червня поточного року в Закарпатській області загинуло шестеро дітей віком від семи до сімнадцяти років. І це найбільше вражає. Причому чимало трагедій, які стаються на воді з дітьми є наслідком байдужості дорослих, приміром, відсутність місць, облаштованих спеціально для відпочинку на водних об’єктах. Занадто часто наші діти на канікулярний період залишаються без догляду старших. На жаль, усвідомлення важливості таких простих істин приходить тоді, коли щось змінити вже надто пізно. В даному випадку обійшлося без трагедії, однак якби не випадкові люди та лікарі, наслідки могли бути фатальними. Користуючись нагодою, варто в черговий раз нагадати, що жодна служба не в змозі забезпечити рятувальником кожного відпочиваючого, особливо за умов зверхнього ставлення до порад.

Центр пропаганди ГУ МНС в Закарпатській області