Академік Мечніков навіть у Парижі думав про наш імунітет…

Зі школи запам’ятав прочитані десь слова Мечникова про те, що кожна людина, котра вживатиме щодня хоча би по склянці молочнокислих продуктів — легко проживе до 150-ти років. Я почав  посилено їсти сметану. Її тоді було багато. Тепер сметани зменшилось у раціоні — я засумував.
Академік Мечников, виявилося, в дослідженнях молочнокислих продуктів просунувся далі звичайної густої сметани мого дитячого минулого… За допомогою його досліджень можна поповнити недостачу сметани дешевшими компонентами. І вагомішими!

СХИЛІМОСЯ ДО ЙОГУРТУ ЩОДЕННО І З ДУШЕЮ

Йогурт — молочнокислий продукт. Складається з натурального молока і закваски у вигляді культур болгарської палички і термофільного стрептокока, вміст яких у готовому продукті на кінець терміну придатності становить 107 КУО (колонієтворчих одиниць) в 1 г продукту. Болгарська паличка і термофільний стрептокок нормалізують склад і активність мікрофлори травного тракту, виробляючи молочну кислоту, яка перешкоджає затримці в кишечнику патогенних і умовно патогенних мікроорганізмів, а також пригнічує мікроби гниття.

Батьківщина йогурту — Балканський півострів, а точніше — стародавня Фракія. За однією з теорій, стародавні фракійці були першими, хто взявся виготовляти продукт, подібний до йогурту. Вони займалися розведенням овець, і помітили, що скисле молоко зберігається довше за свіже. Відтак стали змішувати свіже молоко із закваскою з кислого молока. Таким чином і отримали перший йогурт. За іншою теорією, давні болгари були першими в його приготуванні. А спершу вони виготовляли кумис із кінського молока. Згодом, коли вони осіли на Балканському півострові і створили Перше болгарське царство, то стали розводити овець і виготовляти йогурт із їхнього молока.

У Європі певної популярності йогурт набув у зв’язку з хворобою живота короля Людовика ХІ. Король ніяк не міг вилікуватися, і йому допоміг якийсь лікар з Константинополя, котрий приніс йому балканський йогурт. Мікрофлору болгарського йогурту вперше вивчив студент медицини з Болгарії Стамен Григоров на кафедрі професора Массоло в Університеті Женеви. У 1905 році він описав її як таку, що складається з одного виду паличкоподібних і одного виду сферичних молочнокислих бактерій. У 1907 р. паличкоподібну бактерію назвали Lactobacilus bulgaricus на честь Болгарії, в якій вона була вперше відкрита і використана. Якраз Ілля Мечников першим оцінив значущість відкриття, яке зробив Григоров, і, як директор Інституту Пастера, запросив його до Парижа, щоби він провів лекцію на тему свого відкриття перед провідними мікробіологами того часу. Досліджуючи питання старіння, Мечников і зібрав дані з 36 країн та встановив, що найбільша кількість сторічних людей — у Болгарії: четверо на тисячу чоловік. Оскільки він вивчав кишкову флору, то пов’язав це з болгарським йогуртом (у Болгарії його також назвивають «кисело мляко» — «кисле молоко»). У своїх працях академік почав повідомляти широку громадськість про корисність  болгарського йогурту. До кінця свого життя Мечников вживав щодня не лише молочнокислі продукти, а й навіть чисті культури болгарської палички.

ІМУНІТЕТ… ЧОМУ НАД НИМ ЗБИТКУЄМОСЬ?

На жаль, у душі багатьох із нас помер Мечников. Ми за себе не боремося, пішли за течією життя, їмо те, «що Бог пошле», але послане — не завжди Боже… Тож і губимо імунітет — нашу систему протидії негативним впливам зовнішнього середовища. Надмірний вплив факторів, що пригнічують або стимулюють  імунну систему призводить до розвитку імунологічної недостатності. Ослаблення імунітету значною мірою спричиняє спосіб життя людей, в тому числі харчування. Це особливо помітно в розвинених країнах. Типові ознаки ослабленного імунітету: підвищена стомлюваність, слабкість, перепади настрою і часті застуди.
Щоб цього не було, мусимо оживити в собі Мечникова, як це  масштабно зробила «Група Данон».

У ЛЬВОВІ… У СПІЛОЧЦІ ВЧИЛИСЬ ГРАТЬ НЕ НА СОПІЛОЧЦІ

Компанія «Данон» спільно з провідними працівниками медицини вперше за час незалежності вирішили просвітити громадськість: що таке імунітет і чому не варто з ним боротися. Вони проводять загальноукраїнську інформаційно-освітню программу «Секрети імунітету — відкриймо разом!» Бо ж людина з ослабленим імунітетом ні на сопілці, ні на гуслях не втне нічого путнього. Для ЗМІ Західної України зустріч проходила у Львові в приміщенні на диво затишної Національно Спілки журналістів України. Перед тим пробували продукт «Актімель» від «Данон», а потім відкривали собі очі на імунітет. Бо ж відзначив на зустрічі директор Українського науково-дослідного інституту харчування, головний позаштатний дієтолог Міністерства здоров’я України, професор, доктор медичних наук Олег Віталійович Швець, що дуже незначна частина наших співвітчизників дотримуються здорового способу життя, зокрема, харчуються достатньо і збалансовано. Він сказав:

— Через нестачу знань щодо обов’язкових компонентів здорової дієти і її виняткову важливість для збереження здоров’я, українці при виборі продуктів найчастіше орієнтуються на рекламу, дешевизну і швидкість вживання. Це призводить до серйозних відхилень від здорового балансу на шкоду найбільш цінним группам продуктів: рослинній їжі, молочним продуктам і рибі, які в середньому споживаються на 40-50 відсотків менше рекомендованного.

Інформаційна освітня программа і повинна розв’язати цю проблему.

ОРІЄНТУЙМОСЬ НА «ДАНОН» — ЗДОРОВ’Я МАТИМЕМ ВАГОН!

На користь компанії говорить, скажімо, те, що в Україні позитивний приріст населення є тільки в Закарпатській, Волинській та Рівненській областях, де постійно вживають бринзу, оригінальні молочні продукти. «Група Данон» — глобальна компанія, представлена у більш ніж 120 країнах світу на п’яти континентах. Сьогодні в «Групі Данон» працює понад 90 тисяч чоловік. Вона виробляє молочної продукції більше 50 відсотків, а ще — мінеральну воду, дитяче харчування.

Історія компанії «Данон» веде свій відлік від початку ХХ століття. Фармацевт і засновник компанії Ісаак Карассо зацікавився дослідженнями властивостей болгарської молочнокислої палички, які проводив відомий мікробіолог, лауреат Нобелівської премії Ілля Мечников. Наш співвітчизник Мечников, який вивчав властивості молочнокислої культури йогурту — болгарської палички — в лабораторії Пастера, довів, що ця культура успішно бореться зі шкідливим впливом хвороботворних бацилл в кишечнику, зміцнює організм і продовжує життя. Мечников став активним популяризатором йогурту і до кінця життя вживав його у великих кількостях.
Тож Ісаак Карассо імпортував з Болгарії і замовив в лабораторії Мечникова в Інституті Пастера штами молочнокислих йогуртових культур, які застосовував у лікуванні кишкових інфекцій у дітей. Нова продукція отримала назву «Данон». Перші роки продукція «Данон» продавалася лише в аптеках. Дбаючи про збереження корисних властивостей продукції, «Данон» запровадив правило «дотримання лінії холоду» — і пропонував кожному продавцеві невеличку льодівню. З часом обсяги виробництва досягли 1000 горщиків на день. Продукція «Данон» стала продаватися в молочних крамницях і кондитерських. Вона скоро припала до смаку не тільки малюкам, але й дорослим.

У 1927-му «Данон» відкрив перше у світі промислове виробництво йогуртів. У 1929 р. Даніель Карассо, син засновника «Данон» Ісаака Карассо, вирішив розширити сімейний бізнес. Він пройшов стажування з мікробіології в Інституті Пастера й створив «Паризьке товариство йогуртів Данон», яке незабаром вийшло на ринки країн Європи, США і Латинської Америки. В Україні компанія «Данон» працює з 1998 року.

Сьогодні компанія реалізує широкий спектр продуктів: Актімель, Активіа, Растішка, Даніссімо, Жівінка, Веселий пастушок.У 2006 році компанія «Данон» придбала молокозавод «Родич» у Херсоні. Він був модернізований і тепер називається «Данон Дніпро». Тут, як і повсюди в світі, виробляються тільки живі йогурти. Їхня висока якість забезпечується такими факторами: контроль якості молока і наукові дослідження; використання лише якісного молока; розробка новітніх лабораторій; виробництво на закритих стерильних лініях, керованих комп’ютером; відсутність впливу високих температур після ферментації; використання холодових ліній від процесу виробництва до надходження споживачеві.

…ТОЖ ЦЕ НЕ СОН — МИ МОЖЕМО ЩОДНЯ В РУКАХ ТРИМАТИ СВІЙ «ДАНОН». НЕ ЗАБУВАЙМО ПРО ЦЕ. НАШ ІМУНІТЕТ ПОКИ ЩО — В НАШИХ РУКАХ. А ЗНЕХТУЄМО НИМ — ОТРИМАЄМО В РУКИ ЩОСЬ ІНШЕ. НАПРИКЛАД ЛІКАРНЯНИЙ ЛИСТ НА ВСЕ ЖИТТЯ, ЩО ЗАЛИШИЛОСЯ.

Василь ЗУБАЧ, Ужгород