На тестуваннях на Закарпатті абітурієнти користуються шпаргалками та мобільними телефонами

14-15 червня відбулося тестування з математики. Тестування проходило у дві сесії. За даними УЦОЯО для проходженняня зовнішнього незалежного оцінювання у Закарпатті   зареєструвалося 4895 абітурієнтів. З них взяли участь в тестуванні 4203 абітурієнти, що складає 85,86%. На даний час така явка є найнижчою в розрізі тестувань з предметів.
Щодо організації процесу зовнішнього незалежного оцінювання спостерігачі ГМ «Опора» відзначають чітку і якісну роботу персоналу пунктів тестування. Системних порушень з боку персоналу пункту тестування виявлено не було. Натомість, зарєєстровано поодинокі грубі порушень з боку абітурієнтів. Так, в ЗОШ №2, м. Хуст зафіксовано позбавлення права написання тесту через намагання списати з шпаргалки. в ЗОШ №19 м. Ужгород у абітурієнта вилучили шпаргалку і позбавили права продовжувати тестування. За даними УЦ ОЯО апеляцій щодо процедури проходження ЗНО з математики в Закарпатській області не зафіксовано.

17-18 червня відбувалося тестування з історії. Аналогічно зовнішньому незалежному оцінюванню з математики тестування з історії проходидо у дві сесії. Для проходження тестування з історії зареєструвалося 7926 абітурієнтів. Взяло участь у тестуванні 6952, або 87,71%. Випадків недопуску абітурієнтів на пункт тестування через відсутність паспорта чи сертифіката не зафіксовано.
Суттєвих порушень у роботі персоналу пунктів тестування виявлено не було. З боку абітурієнтів виявлено одне грубе порушення. В Ужгородській загальноосвітній спеціалізованій школа-інтернаті абітурієнта позбавили права продовжити тестування. Причиною став ввімкнений в аудиторії телефон, на який прийшла СМС. За даними УЦ ОЯО апеляцій щодо процедури проходження ЗНО з математики в Закарпатській області не зафіксовано.

Святослав Бабіля, “РІО”