У словацькому Свиднику відбулося 56-те Свято культури русинів-українців

Один із найбільших традиційних фольклорних фестивалів русинів-українців Словаччини відбувся у м. Свидник.
Протягом трьох днів (18-20 червня) своє колоритне мистецтво на 56-му Святі культури русинів-українців показали не лише професійні та аматорські художні колективи Словаччини, але й України, Сербії та Російської Федерації.

Свято відкрилося виставою Закарпатського обласного дитячого театру “Бавка” та виставкою “Композиція” відомого русинсько-українського художника Мілана Бандурчина.

У програмах “Із забуття в безсмертя”, “Запрошення”, “Скарби народу: “Вінчуєме вам, вінчуєме”, “Ей, забава, забава”, “Молодіжна забава” неповторне народне пісенне і хореографічне мистецтво на сцені свидницького амфітеатру та у місцевому скансені представили десятки художніх колективів північних округів Східної Словаччини – від Ублі до Спіші.

У програмі ж “Дарунок від гостей” виступили “Піддуклянський художній народний колектив “Пульс” (Пряшів – Словаччина), Дитячий танцювальний ансамбль “Бон вояж” (Біла Церква – Україна) , Культурно-художнє товариство “Жатва” (Коцур – Сербія), Народний співацький ансамбль “Народна пісня” (Волоколамськ – Російська Федерація) та Фольк-група “Гудаки” (Ужгород – Україна).

У храмах Свидника проведено Святі літургії, відбулися покладання вінків до Пам’ятника визволителям та похід учасників фольклорного дійства вулицями міста. Квінтесенцією свята стали фрагменти народних весіль, представлені в амфітеатрі 17 народними колективами русинів-українців .

Фестиваль русинів-українців у Свиднику – один із найбільших традиційних культурних свят українців-русинів Словаччини. Щороку проводяться також фестиваль фольклору русинів-українців Словаччини в Камйонці Старолюбовнянського округу, конкурсний огляд народних пісень “Маковицька струна” у Бардієві та Пряшеві, фестиваль духовної пісні у Снині, фестиваль драми і художнього слова ім. О. Духновича у містах Пряшів і Меджилабірці, огляд з художнього читання поезії і прози жінок ім. Ірини Невицької “Струни серця”, програма народної пісні, музики і слова, присвячена малим селам – “Не забудь свою колиску”.

УКРІНФОРМ