Закарпаття: У Мукачеві ромські діти веселилися на святі

Минулого тижня у Мукачеві провели концертну програму для ромських дітей міста. Її організували активісти однієї з релігійних громад. Свято традиційно відкрив Мукачівський міський голова Золтан Ленд’єл:
– У співпраці з церквою «Нове Життя» ми в нашому місті покращуємо відпочинок дітей в оздоровчому таборі. Для організації сьогоднішнього свята приїхали волонтери, які представляють релігійні громади із США та Угорщини. Вони роблять посильний фінансовий вклад в організацію дозвілля ромів.

Міський голова обговорив з гостями із США та Угорщини шляхи майбутньої співпраці.

Із святкової програми дітям найбільше сподобалась лялькова вистава, яку для них поставили волонтери із США. Хапатись за живіт їх змусили мукачівські веселі клоуни Тяпа та Ляпа, які організували для дітей різні конкурси. Найбільше енергії юні роми витратили, коли перетягували канат. Глядачами на концерті були, як діти, так і вихователі літнього оздоровчого табору при ЗОШ № 14. Його керівник Андрея Фогель запевнила, що вони роблять все, щоб діти протягом двох тижнів, проведених почувались затишно:

– Я тільки рік працюю керівником Літнього оздоровчого табору. Він розрахований на майже 200 дітей, але не всі вони регулярно відвідують його. Я перший рік працюю начальником табору. Спочатку було важко, тому що діти є різні і до кожного треба знайти підхід. Але ромські діти такі ж як і українські і теж люблять гратися і танцювати.

Те, як ці малі вміють танцювати вони показали на святі. Спочатку завзято підтанцьовували виконавцям танцю «Подоляночка», а потім зарядились танком «Білосніжки та семи гномів». Як треба співати малеча зрозуміла, побачивши запальну пісню «Бджілка» зовсім юної Юлії Кадар. Завершальним акордом свята були пісні релігійного рок-ансамблю, де всі музиканти та соліст представляли ромську общину.

Євген Свищо, “Мукачівська Ратуша”