На Закарпатті презентували результати 5-річної роботи проекту партнерства Канада-Україна

В Ужгороді відбувся заключний Регіональний форум «Досвід розроблення та впровадження Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року».
Учасники — представники Закарпатської облдержадміністрації, Закарпатської обласної ради, органів місцевого самоврядування області, Посольства Канади в Україні, Канадського інституту урбаністики, експерти, науковці підсумовували результати п’ятирічної діяльності на Закарпатті   проекту партнерства   Канада-Україна «Регіональне врядування та розвиток» та презентували свої кращі напрацювання.

Проект партнерства РВР,   який впроваджується Канадським інститутом урбаністики у співпраці з Фундацією міжнародного навчання та Асоціацією агенцій регіонального розвитку України за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку, закінчує свою діяльність в області наприкінці червня. Упродовж всього терміну проект партнерства працював на двох рівнях. На національному надавалась допомога у розроблені регіональної політики розвитку шляхом проведення консультацій із представниками Міністерства економіки України та передачі їм досвіду Канади, країн ЄС тощо. На обласному рівні — надавалась допомога для двох пілотних областей– Закарпатській і Запорізькій у розробленні та реалізації стратегій регіонального розвитку із залученням громадськості та бізнесу.

З вітальним словом до учасників форму звернувся заступник голови обласної ради Василь Брензович, який підкреслив, що на початок 2006 року Закарпатська область мала найкращі умови, мотивацію і готовність   територіальних громад та   владних структур до стратегічного планування. За словами Ендрю Фарнкомба, віце-президента Канадського інституту урбаністики, коли в 2005 році розпочиналась робота над проектом в Україні, за право взяти участь у проекті змагалися всі області. Закарпаття обрали через його географічне розташування, можливості транскордонного співробітництва. «Але переваги області були і з огляду на економічний розвиток,– каже Ендрю Фарнкомб.– За 5 років ми спромоглися досягти значних успіхів. По-перше, розроблена Регіональна стратегія розвитку Закарпатської області до 2015 року. Цей документ дав поштовх для розвитку проектів відповідно до визначених стратегічних пріоритетів. Влада активно співпрацювала з громадою та громадськими організаціями».

Розроблену Регіональну стратегію розвитку області депутати затвердили у грудні 2006 року. Відповідно розроблені і затверджені регіональні стратегії всіх районів і міст області. До процесу стратегічного планування було залучено більше 12 тисяч осіб. Про це на Форумі розповіла Марія Попадинець, регіональний керівник проекту РВР. «Упродовж 2007–2008 років діяльність проекту була направлена на підтримку інституційної спроможності органів влади. Проведено два етапи навчання держслужбовців та спеціалістів окремих агенцій з підготовки інфраструктурних інвестиційних пропозицій за міжнародними стандартами та один – з управління проектами. Як результат – підготовано 12 інфраструктурних інвестиційних проектних пропозицій вартістю близько 1,1 млрд.грн., п’ять   з яких перебувають на стадії реалізації», та 13 малих проектів вартістю 35 млн.грн –підкреслила Марія Попадинець.– Команди 6 проектів подали заявки до донорських організацій на загальну суму більше 1,5 млн.євро». Вже отримали кошти як з міжнародних фондів, так і Фонду сприяння місцевому самоврядуванню 5 проектів на загальну суму 320 млн.євро та 1,5 млн.грн.   Понад 50спеціалістів отримали знання   з підготовки інфраструктурних інвестиційних проектів та проектного менеджменту.

Людмила Грицак, регіональний експерт проекту РВР зазначила, що розроблено і затверджено систему моніторингу Регіональної стратегії, над якою працювали експерти у рамах діяльності Тимчасового комітету з питань моніторингу.

Досвідом роботи у проекті поділились також регіональні експерти, професор УжНУ   Світлана Слава,   директор Закарпатського центру гендерної освіти Маріанна Колодій, виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціацій міст України Олег Лукша.
У Форумі взяла участь і регіональний керівник проекту РВР із Запорізької області Ірина Лєх. Вона підкреслила, що стратегія розвитку обох областей виконана настільки професійно, що при зміні   влади вона не втрачає актуальності, адже до їх розроблення було залучено громадськість. У Запоріжжі до створення основного документу області долучилося понад 30 тис.осіб. Проект спровокував початок масштабних та цікавих проектів, один з яких—«Купуй запорізьке», учасники- підприємства   якого вже повернулися до показників до кризового виробництва.
Незважаючи на те, що проект РВР завершує   в області свою роботу, представники канадських урядових організацій запевняють, що не залишають Закарпаття, а місцевий досвід та знання поширюватимуться далі. Керівник відділу технічної допомоги Посольства Канади в Україні Каті Чаба у своєму виступі наголосила, що Канада визначила 20 країн, у співпраці з якими надаватиме пріоритет. Україна входить у цей список. Допомога передбачена у двох напрямках: економічне зростання і   продовольча безпека.

Під час Регіонального форуму свої найкращі напрацювання представляли команди проектів   з Виноградівського і Берегівського районів та м. Ужгорода. Найактивніші учасники проекту отримали сертифікати від Канадського інституту урбаністики.

П’ятирічний досвід, отриманий Закарпаттям під час роботи проекту партнерства РВР засвідчив, що в області сформовано засади сталості процесу стратегічного планування та розвитку через випробувану процедуру розроблення та реалізації Стратегії, а   це – вдалі стратегічні інвестиції у майбутнє. Вже сьогодні готується проект Угоди щодо регіонального розвитку між Урядом   та Закарпатською обласною радою з метою узгодження державних пріоритетів регіонального розвитку з регіональними пріоритетами.

Ужгородський прес-клуб