Закарпаття: У Мукачеві про чистоту вулиць подбали інвестори

Проблема вивозу сміття в місті над Латорицею, як і повсюдно в державі, стояла завжди дуже гостро. Жителі Мукачева добре пам’ятають набиті відходами контейнери та купи непотребу біля будинків, де постійно сновигали юрби бездомних собак та котів.
«Три десятиліття я неймовірно мучилася через те, що живу на першому поверсі дев’ятиповерхівки, а сміттєпровід знаходився відразу біля моєї квартири, — розповідає 57-річна мукачівка Любов Герлецька. – Особливо важко було влітку, коли не можна ні вікна відчинити, ні пройти в помешкання, не затуливши носа. Рій мух аж гудів, обліпивши довкола контейнери з відходами. Численні скарги у ЖРЕР не давали жодних результатів. Особливо було незручно, коли приїжджали гості з Угорщини. Вони ніяк не могли збагнути, як це так, що сміття не вивозиться інколи тижнями, а гниє просто під вікнами, звідки по всьому двору розходиться неймовірний сморід». І таких мешканців, як пані Люба, в Мукачеві було чимало. Вони кляли комунальні служби, ЖРЕРи, владу. З часом багато з них звиклися з таким станом речей і вже не звертали на це неподобство жодної уваги. І хтозна-скільки б ще тривала така непевна ситуація у майже дев’яностотисячному місті, якби не австрійські інвестори, котрі вирішили зробити Мукачево чистим і охайним.

Перш ніж фірма «АВЕ» з’явилася у місті над Латорицею, австрійці встигли попрацювати у Виноградові, Коломиї, Львові. Тамтешні жителі не могли натішитися результатами їхньої діяльності. Інвестор виявився напрочуд добросовісним. «Треба зауважити, що фірма має неабиякий досвід роботи, — каже генеральний директор ТОВ «АВЕ-Україна» Адальберт Жидик. – Вона працює, крім Австрії, ще у восьми європейських країнах і має добру репутацію. І ось тепер з січня поточного року наводить лад та чистоту в Мукачеві. А появі фірми у місті передував тривалий переговорний процес із міською радою, яка, до речі, є співзасновником новоствореної «АВЕ-Мукачево».

Городяни зітхнули з полегшенням. Проблема, яку не вдавалося вирішити десятиліттями, врешті-решт подолана. Кожен господар, котрий уклав угоду з фірмою, безкоштовно отримав 120-літровий бак для сміття. Він закривається кришкою, щоби з нього не виходив неприємний запах та щоб туди не залазили свійські тварини, а внизу обладнаний коліщатками для легкого пересування. Раз на тиждень сміття з баків забирає спеціально обладнаний автомобіль марки «МАН». Що стосується багатоповерхівок, то у дворах виставлені одно- та п’ятитонні контейнери, залежно від кількості жителів у цих «висотках». Звідси тверді відходи вивозяться щодня. Варто зазначити, що і ці великі сміттєві баки також щільно закриваються кришками.

Як тільки фірма почала працювати, свідома частина населення міста стала укладати угоди на вивіз побутових відходів.

«Станом на сьогодні, — веде далі генеральний директор, — понад шістдесят відсотків мукачівців це вже зробили. Нині ця робота продовжується, щоби договори уклали й решта власників квартир та будинків. Якщо справи підуть так і далі, то, вважаю, до кінця поточного року вийдемо на запланований рівень. Однак хочу зазначити, що не все так безхмарно у нашому домі, як здається на перший погляд. Маємо й чимало проблем. Зокрема, багато людей, не уклавши угоду, а відповідно, не вносячи плату за наші послуги, досі користуються ними безоплатно. Є багато і сільських жителів, які приїжджають у місто, витягають із багажників своїх автомобілів мішки із непотребом і вкидають їх у перший же контейнер, який трапляється на дорозі. Не можемо досі досягти порозуміння з житлово-експлуатаційними організаціями міста, хоча прагнемо цього і робимо все необхідне задля налагодження співпраці».

Що стосується оплати, то, погодьтеся, якісні послуги ніколи не бувають дешевими. Тариф, який нині діє, – 8 гривень з однієї особи на місяць. Правда, керівництво фірми пішло на поступку міській владі, яка просила, аби з багатодітних сімей не брати багато грошей. Тому за трьох і більше членів, що проживають у квартирі чи приватному будинку, платиться тільки 22 гривні.

Як запевняють наразі жителі Мукачева, сміття вивозиться чітко за графіком, без затримок і збоїв. Наразі в новоствореній фірмі працює півсотні людей. За словами пана Жидика, якщо буде укладено більше угод, то відповідно зросте й кількість обслуговуючого персоналу. Мукачівці вже встигли звикнути до людей у спеціальній яскравій уніформі, котрі піклуються про чистоту в їхніх дворах та на вулицях.

Приємно, що наразі склалася тісна співпраця з владою, котра всіляко підтримує підприємство. У планах «АВЕ-Мукачево» — сортувати сміття, тобто картон, скло, ПЕТ-пляшки. Вже незабаром місто над Латорицею нічим не поступатиметься своїм закордонним побратимам…

Віталій Пумпинець, Панорама Мукачева