Колегія Закарпатської ДПА обговорили питання мобілізації коштів до бюджетів та роботу зі зверненнями громадян

На засіданні колегії ДПА у Закарпатській області, яке провів учора голова ДПА в області Василь Іванчо, розглядалися питання організації роботи щодо мобілізації коштів до бюджетів за рахунок погашення податкового боргу та стан організації роботи зі зверненнями громадян органами державної податкової служби Закарпатської області за січень-травень 2010 року.
У роботі Колегії взяли участь заступники голови, керівники структурних підрозділів ДПА у Закарпатській області та начальники податкових інспекцій у містах та районах.

За словами начальника відділу погашення прострочених податкових зобов’язань облДПА Алли Боднар, організаційна та практична діяльність органів податкової служби області в січні-травні 2010 року була спрямована на забезпечення виконання завдань щодо мобілізації коштів до бюджету за рахунок скорочення податкового боргу та його зменшення. У результаті за рахунок вжитих заходів до Зведеного бюджету мобілізовано понад 17 млн. грн., в т.ч. до Державного бюджету – 13,5млн. грн. За рахунок звернення стягнення на майно, що перебуває в податковій заставі, до бюджету надійшло 2,1 млн. грн., за рахунок спрямування готівкових коштів до бюджету мобілізовано на погашення боргу 823,1 тис. грн.

Голова ДПА в області В.Іванчо наголосив, що необхідно покращити роботу щодо стягнення податкового боргу, максимально використовуючи всі заходи, визначені чинним законодавством, працювати також над виявленням злочинних схем незаконної купівлі або відчуження активів, які перебувають у податковій заставі.

На Колегії також відзначалося, що в податкових органах області приділяється особлива увага роботі зі зверненнями громадян. З метою інформування громадян з питань застосування податкового законодавства проводиться масово-роз’яснювальна робота із застосуванням різноманітних методів. Так, за січень-травень 2010 року податковими органами області надано понад 3000 усних консультацій та 3700 телефонних консультації, в т.ч. інформаційно-довідковою службою облДПА надано 805 телефонних консультацій. Причому кількість наданих консультацій постійно зростає. Крім того, для платників податків проведено 283 семінари (тренінги і практикуми).

Завдяки проведеній роботі, спрямованій на зміцнення партнерських стосунків з платниками податків, виховання високої податкової культури населення та здійснення відкритої інформаційної політики закріпилася позитивна тенденція зменшення кількості письмових звернень громадян до органів ДПС Закарпатської області. Так, за 5 місяців поточного року, повідомила в.о. начальника відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в області Єва Мойшевич, загальна кількість звернень громадян зменшилася на 15% порівняно з минулим роком – із 128 до 109. Причому кількість письмових звернень зменшилася як до податкових інспекцій області в цілому, так і до ДПА у Закарпатській області. Зменшилася вдвічі і кількість скарг на недоліки у роботі податківців.

Аналіз тематики письмових звернень свідчить про те, що як і в минулому році лідерами серед порушених питань є інформування про ухилення від сплати податків, контрольно-перевірочна робота, оподаткування доходів підприємницької діяльності та доходів фізичних осіб.

Василь Іванчо підкреслив, що кожне звернення повинно бути уважно і об’єктивно розглянуте, а громадянин, який звернувся, повинен отримати вичерпні відповіді на всі свої питання.

Крім того, після засідання колегії відбулася розширена нарада, на якій було проаналізовано основні напрямки роботи у червні і за І півріччя в цілому.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Закарпатській області