На Закарпатті податківці взяли “на гарячому” підприємця за несплату податку на суму більше 1 млн. грн.

Борги віддавати ніколи не пізно – ця істина є незаперечною. Особливо, коли ми говоримо про борги перед державою, яка, в свою чергу, має зобов’язання перед соціально незахищеними верствами населення.
Відомо, що добробут суспільства залежить у першу чергу від податкової законослухняності. Проте не всі добросовісно ставляться до обов’язку сплачувати податки. Декому доводиться вказувати на упущення, і тоді сплата податків відбувається у примусовому порядку.

Що думав місцевий підприємець, займаючись тривалий час діяльністю, яка не була зазначена в отриманому ним свідоцтві про сплату єдиного податку, невідомо. Очевидно, сподівався, що “обійдеться”. Не обійшлося. Під час перевірки податківці виявили, що закарпатець, отримавши свідоцтво платника єдиного податку, де було зазначено вид діяльності “роздрібний продаж автомобілів”, займався зовсім іншою діяльністю і отримав у 2008 році близько півмільйона гривень доходу.

Оскільки підприємець не подав до податкового органу декларацію про отримані доходи, за результатами документальної перевірки йому було самостійно визначено його дохід від здійснення підприємницької діяльності на загальній системі оподаткування і донараховано до сплати 90тис.грн. податків, а також понад 2млн.грн. штрафних санкцій за невикористання касових апаратів.

Окрім зазначеного, встановлено, що цей же громадянин уже не як підприємець, а як звичайна приватна особа, займався ввезенням та продажем вантажних автомобілів, причепів, іншої автотехніки за істотно заниженими, фактично нереальними цінами. Підтверджено, що у 2008-2009 роках він ввіз на територію України понад півтори сотні транспортних засобів, а саме: 85 вантажних автомобілів, 60 причепів, 2 трактори та 7 інших товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 7,5 млн. грн. Відповідно податок з доходів фізичних осіб, визначений за результатами перевірки, склав понад 1,1 млн. грн., які закарпатець зобов’язаний сплатити до бюджету.

Управління оподатквання фізичних осіб  ДПА у Закарпатській області