ТзОВ з Ужгорода не мало наміру повертати банку більше 4 млн. грн. кредиту

Слідчим відділом податкової міліції порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 191 ч. 5 КК України за фактом заволодіння майном одного з банків в особливо великих розмірах шляхом зловживання своїм службовим становищем керівництвом одного з ужгородських товариств (сфера діяльності – оренда устаткування, виробництво мінеральної води та інших безалкогольних напоїв).
Відповідно до заяви в.о. голови правління банку у серпні 2009 р. банком було укладено з товариством договори кредитування, які підприємством не виконуються, кредити та відсотки за користування кредитами не сплачуються.

Загальна заборгованість зі сплати кредиту та відсотків за користування кредитами становить понад 4 млн. грн. та майже 233 тис. дол., чим спричинено банку значні збитки.

Встановлено, що між банком та ужгородським товариством було укладено кредитні договори на суму 187 тис. дол., а також договори овердрафту на загальну суму 3,2 млн. грн. Для забезпечення своїх зобов’язань за цими договорами товариство надало банку в заставу автомобіль “Мерседес Бенц” вартістю 171,5 тис. євро та обладнання на суму 5,3 млн. грн., право власності на які підтвердило документами.

Відповідно до висновку товарознавчої експертизи, орієнтовна ринкова вартість обладнання, яке належить товариству, складає 560 тис. грн. Крім цього, з’ясувалося, що обладнання не нове, має пошкодження, наявні сліди тривалої експлуатації. Обладнання на момент обстеження не змонтоване і не було введене в експлуатацію після його придбання.

У процесі досудової перевірки договір поставки обладнання та додаток до нього визнано недійсними з моменту їх укладення за ознаками невідповідності закону та фіктивності.

За матеріалами УПМ ДПА у Закарпатській області