Чому перевтома у школярів є небезпечною і як їй запобігти

Науковці вважають, що перевтома пов’язана з перевантаженням, якого не уникнути ні за щоденного, ані щотижневого відпочинку. Згадайте, чи у Вас траплялося таке, що Ви просто не мали можливості «передихнути». Така ситуація поступово призводить до погіршення загального стану здоров’я, коли відчуваєш себе… майже хворим.
Ось це й слід би назвати станом перевтоми. Чинниками, які спричиняють її розвиток є збільшення обсягу навчального навантаження, неправильно побудований режим дня і т.п.

Що ж характерно для початкової стадії перевтоми? Найчастіше вчителі та батьки звертають увагу на погіршення успішності школярів. Воно викликає здивування, мовляв, раніше все було добре, а тут, несподівано, учень «не вилазить» із незадовільних оцінок. Поступово змінюється поведінка дитини, з’являються плаксивість, дратівливість, нервові «тики».

Ще одним важливим моментом є погіршення апетиту. Але на ці ознаки мало хто звертає увагу. А це необхідно зробити, оскільки перевтома не зникає сама по собі, навпаки – вона може переходити у певну стадію.

А ось тут стан стає досить серйозним: у дітей з’являються порушення сну, почуття страху, істеричність. Різко знижується розумова і фізична працездатність, опірність до несприятливих чинників і патогенних організмів, дитина починає хворіти. Найважливішим є те, що такі ознаки зберігаються навіть після повноцінного сну і короткочасного відпочинку.

Що ж робити, аби запобігти розвитку перевтоми?

Найкращий засіб лікування – профілактика. Тому організуйте режим дня дитини відповідно до гігієнічних вимог, контролюйте її стан, створюйте умови для повноцінного відпочинку. За виявлення подібних ознак необхідно звернутися до лікаря.