На Закарпатті проживають 2214 дітей-сиріт, з них під опікою чи піклуванням — 1658

Днями у Перечині під головуванням заступника голови Закарпатської облдержадміністрації Івана Качура відбулося виїзне засідання координаційної ради у справах дітей при облдержадміністрації. В розширеному засіданні ради також взяли участь представники органів виконавчої влади Перечинської райдержадміністрації, закладів освіти та правоохоронних органів.
Встановлення опіки і піклування над дітьми-сиротами та позбавленими батьківського піклування, криміногенна ситуація серед неповнолітніх краян – основні питання, які розглянули учасники координаційної ради.

Як зазначалось, в області спостерігається ріст підліткової злочинності на 35,7 відсотка (190 проти 140 злочинів). Занепокоєння викликає і ріст рецидивної злочинності та злочинів, скоєних неповнолітніми у стані алкогольного сп’яніння. Представники Перечинщини доповіли про спільні заходи щодо профілактики злочинності, правопорушень та негативних явищ у дитячому середовищі. Так, вдалося не тільки стабілізувати криміногенну ситуацію у районі, а й домогтися зменшення на 45,5% кількості скоєних юними закарпатцями злочинів.

На засіданні також зазначалося, що на 1 квітня цього року в області нараховувалося 2214 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Більшість з них (1658 дітей, або понад 63%) перебуває під опікою та піклуванням. З початку року в області під опіку/піклування передано 103 дитини. На координаційній раді присутні проаналізували стан виплат державної соціальної допомоги неповнолітнім, які перебувають під опікою/піклуванням та охоплення цієї категорії дітей соціальним супроводом. Актуальною залишається проблема несвоєчасного повідомлення посадовими особами та громадянами про юних закарпатців, які залишилися без піклування батьків.

За результатами засідання було прийнято рішення про посилення працівниками органів внутрішніх справ профілактичної роботи з підлітками, активізувати роботу з виявлення осіб, що втягують дітей у злочинну діяльність, провести додаткові профілактичні заходи у районах та містах області тощо.

Аби захистити права дітей-сиріт та юних краян, позбавлених батьківського піклування, що перебувають під опікою та піклуванням, службі у справах дітей та головному управлінню праці та соціального захисту населення доручено здійснювати моніторинг виплати державної соціальної допомоги, а обласному центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді слід забезпечити соціальним супроводом цю категорію неповнолітніх закарпатців.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації