Убивцю-закарпатця, який 6 років жив у підпіллі, затримали на Житомирщині

Події того вересневого вечора 6-річної давнини у свідомості Андрія (ім’я змінено) закарбувались назавжди. Разом із приятелем, таким же як і він сам заробітчанином із Закарпаття, працювали в одному з сіл Полтавщини на будівництві. Тієї суботи після роботи вирішили трохи відпочити. Як дуже часто буває, будь-яке дозвілля у нас переходить в застілля, де горілка відіграє чи не найважливішу роль.
Тож коли через деякий час зустріли місцевого жителя і попросили, як водиться, закурити, уже були добре напідпитку. Слово за слово і між чоловіками зав’язалась бійка. Андрій схопив ножа.  Поранений ним селянин помер за декілька годин, а заробітчанин кинувся навтьоки. На місці події достатньо було свідків та й речові докази, вилучені прибувшими за викликом працівниками міліції, красномовно свідчили про вину чоловіка. Втім сам він її визнавати не збирався і подався у довгі мандри, як сам зрозуміє лише за кілька років поспіль,  – у біга від самого себе.

За цей час він встиг побувати і в Російській Федерації, і в багатьох областях України. Надовго ніде не затримувався, постійно відчуваючи непевність свого становища. Нормально жити чи працювати, звичайно, ж не міг, однак і до міліції йти не збирався. Проте їх зустріч була неминучою.

Як розповів начальник відділу розшуку злочинців і зниклих громадян УКР УМВС України в Житомирській області Іван Сташко, оперативники Коростенського міськвідділу у другій декаді червня  отримали інформацію від колег із Пірятинського РВ Полтавської області про те, що розшукуваний ними підозрюваний у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, які стали причиною смерті людини, може переховуватись на території їх району. Розпочалася копітка робота по встановленню його можливого місцеперебування. Коли міліціонерам вдалося вийти на слід підозрюваного і максимально до нього наблизитись, у того срацювало набуте за стільки років переховувань  відчуття небезпеки. В останню мить чоловік, помітивши незнайомців, що заходили до двору, де він тимчасово мешкав, втік. Проте, як згодом з’ясувалось, не надовго.

Уже за дві доби оперативники у Житомирському районі, в одному з віддалених сіл, затримали  підозрюваного. Чоловік переховувався у потаємній кімнаті літньої кухні домогосподарства свого земляка, який навряд чи певно знав, кого прихистив. Коли в помешкання зайшли міліціонери, у першу мить від несподіванки підозрюваний розгубився, а вже наступної – кинувся на них з кулаками. Втім, тікати було нікуди – 6-річні біга закінчились. Тієї ж ночі затриманого передали колегам із Полтавської області. Його подальшу долю вирішуватиме суд, перед яким він відповідатиме за смерть людини.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області