Закарпаття: У селищі Ділове Рахівського району відбулося свято “Тиса — молодша сестра Дунаю”

У неділю, 27 червня, у селищі Ділове Рахівського району Закарпаття поблизу географічного центру Європи у рамках відзначення міжнародного Дня Дунаю відбулося свято “Тиса — молодша сестра Дунаю”.
Міжнародна комісія із захисту річки Дунай, Закарпатське відділення Екологічної ліги та Закарпатський облводгосп вкотре організували свято для юних захисників природи. Участь у конкурсній та розважальній програмі взяли діти із Івано-Франківщини, а також Рахівського, Тячівського, Берегівського та Ужгородського районів Закарпаття.

Учасники змагалися у сценічних виступах “Тиса має талант” (44 учасники виконували пісні про річки, рідний край, акробатичні і театральні виступи, танцювали), конкурсі екологічних бригад (10 об\єднань) та митецьких виробів на екологічну і річкову тематику (було подано більше 10 масштабних робіт). Окремо змагалися дорослі команди у приготуванні рибної юшки, якою частували усіх учасників.
Свято закінчилося урочистим символічним моментом: між українським і румунським берегами річки Тиса перекинули величезний прапор, на якому у формі рибок були зображені прапори усіх країн Дунайського басейну. Наступного року Румунія символічно передасть цей прапор котрійсь із інших держав.

Голова журі Пол Бойс (Голландія) зауважив, що географічний центр Європи, на його думку, незабаром має шанс стати і культурним європейським центром. Іноземець оцінив роботи всіх учасників як достойні.

Він також розповів про критерії визначення переможців конкурсу “Митець Дунаю”, який триває у кожній із дунайських країн. До слова, минулого року український переможець конкурсу Василь Ватаман із В. Бичкова переміг і на загальноєвропейському конкурсі та виголосив промову від молоді перед міністрами країн ЄС у Відні. Це була перша перемога України в цьому конкурсі.

Дитячі роботи повинні бути виконані із природних матеріалів, які можна знайти у річці чи на її березі. По-друге, композиції повинні бути тематично пов‘язані із Дунаєм чи його притокою — Тисою. Третім критерієм є креативність. Таким чином цьогорічними фіналістами конкурсу стали: третє місце посіли школярі із с. Баранинці Павло, Петро і Олександр, які виконали інсталяцію на тему “Дунай — обличчя європейської культури”: на канаті, почепленому між стовпами, хлопці розмістили різноманітне сміття, яке можна побачити в річці (взуття, відро, пляшки,   пластикові вироби тощо), розмальоване кольорами країн Дунайського басейну. Друге місце дісталося гостям із Косова Івано-Франківської області за роботу “Об\єднаймось заради чистого Дунаю”. А перше місце посіли минулорічний переможець Василь Ватаман і його товариш Олексій Паша, які змайстрували композицію “Джерельна вода для нашого майбутнього”. Виріб хлопців за допомогою справжнього моторчику демонстрував роботу водяного млина та кругообіг води. До речі, особистий символічний подарунок від Пола Бойса також дістався переможцям. І хоча до кінця експозиції моторчик через постійну роботу вийшлов з ладу, хлопці повинні неодмінно його полагодити. Адже як переможці українського етапу дунайського конкурсу вони презентуватимуть свою композицію на загальноєвропейському конкурсі, що відбудеться восени в котрійсь із 14 дунайських країн.

У конкурсі фотовиставок “Зелена дія”, що демонстрував роботу екобригад, перемогла Великобичківська ЗОШ № 1 із плакатом “Екосила”. А найкращу юшку, на думку журі, приготували кулінари села Квасово, що на Берегівщині.

Усі призери та лауреати того дня отримали цінні подарунки від спонсорів фестивалю. Як розповів представник України в Міжнародній комісії захисту річки Дунай Олексій Ярошевич, такі свята спонукають дітей дбати про чистоту річок, брати участь у дільності екологічних бригад та у творчих змаганнях.

“РІО”