В Ужгороді розробляють національну “Їжу для життя”

Центр транскордонного наукового співробітництва Ужгородського національного університету (директор — проф. Надія Бойко) провадить активну роботу для напрацювання стратегії (плану дій) з метою офіційного проголошення в Україні національної технологічної платформи (НТП) “Їжа для життя”.
Однойменна Європейська Технологічна Платформа (ЄТП) “Їжа для життя” сьогодні є мережею із представників 35-ти країн, в яких Платформа або вже діє, або ж перебуває на етапі становлення.

З метою підключення українських науковців до т.зв. загальноєвропейського дослідницького простору в Ужгороді було проведено конференцію про розвиток наукових досліджень і технологій у харчовій галузі, у якій взяли участь науковці з кількох європейських країн.

Національна платформа має на меті забезпечувати своєчасний обмін передовим досвідом та найкращою і успішною практикою між фахівцями Європи, не зважаючи на перешкоди у вигляді кордонів.

Діяльність НТП у європейських країнах спрямована на вирішення конкретних технологічних задач, є основним підґрунтям для представників певної галузі для проведення наукових досліджень.

Завдяки створенню в Україні НТП «Їжа для життя» вітчизняні фахівці (науковці, представники влади, харчової промисловості та інші) зможуть використовувати усі можливості Рамкової програми ЄС з розвитку наукових досліджень і технологій. Зокрема, на семінарі в Ужгороді зацікавлені фахівці могли навчитися готувати проектну пропозицію до конкурсів, які проводяться у межах цієї програми ЄС («Продукти харчування, сільське господарство, рибальство та біотехнології», «Навколишнє середовище (зміни клімату включно)» тощо).

Резолюцією ужгородської конференції передбачено підтримати створення і проголошення УНТП “Їжа для життя” в Україні та підготувати звернення до Міністерства економіки України щодо урядової підтримки діяльності УНТП “Їжа для життя” в Україні, клопотати перед Європейською Комісією щодо офіційного визнання (проголошення) УНТП “Їжа для життя” в Україні.

***

Ужгородський Центр транскордонного наукового співробітництва діє на базі Ужгородського Національного Університету. Метою створення таких центрів та їх основними завданнями   є підготовка міждержавних, міжнародних та міжрегіональних наукових та дослідницьких проектів.

РІО