16 липня на Говерлі піднімуть “рухівський” Державний прапор України

16 липня п. р. відбудеться сходження на г. Говерлу з метою встановлення там державного прапора. Акція присвячена двадцятій річниці ухвалення Верховною Радою Декларації про Державний суверенітет України.
Організатором заходу є Рухівське братство Закарпаття, а візьмуть участь, окрім наших краян, ще й кияни, івано-франківці, львів’яни – переважно учасники національно-визвольних змагань 1989 – 1991 рр. Загалом, кількість людей обмежена – кілька десятків осіб. Але це, зокрема і ті, хто брав участь у сходженні на Говерлу у рамках всеукраїнської рухівської акції “Дзвін – 90”, що передбачала підняття на найвищій вершині України синьо-жовтого знамена. Відбулося це у середині липня 1990 р. Так сталось, що саме тоді Верховна Рада України ухвалила Декларацію про суверенітет, яка була першою “ластівкою” – успіхом націонал-демократів у боротьбі за Волю України. Довідавшись про неї, учасники сходження домовилися, що на честь цієї події підніматимуть на вершині Говерли український прапор у середині липня щороку.
Масовим було сходження у першу річницю Декларації, у липні 1991 р. Після ухвалення Верховною Радою 24 серпня 1991 р. Акту про Державну незалежність України, відзначення річниць Декларації про суверенітет відійшло на другий план. Однак у Закарпатському Русі продовжили щорічне сходження у середині липня на Говерлу та перетворили її на традицію. У 1996 р., разом із закарпатцями, у ній взяв участь Голова НРУ сл. п. Вячеслав Чорновіл. У 2002 р. традиція була підхоплена “Нашою Україною”. Та, з роками, вона, на жаль, перетворилася на нікому не потрібну заадміністровану “масовку”, незрозумілу тисячам людей, котрі піднімалися на Говерлу. Це навіть відбивало бажання брати участь у ній у тих, хто традицію започатковував.

На щастя, час “показухи” скінчився, тож стало можливим відродити патріотично-спортивну акцію у її первинному змісті.

Володимир Піпаш, голова Рухівського братства Закарпаття