Там, де лунають трембіти і “народжується” смачна і неповторна карпатська бринза

Вівчарство – давнє ремесло горян, що має глибокі традиції. Справжнім святом стає мішаня, коли ґазди зганяють овець в одну отару і проводжають вівчарів на полонину, де худоба випасатиметься протягом усього літа. Високо в горах доведеться терпіти й пекуче сонце, й негоду, але там же «народжується» смачна неповторна бринза.
Вшануванню давньої професії вівчаря і загалом вівчарської галузі присвячується щорічний фольклорно-етнографічний фестиваль на Синевирському перевалі «Проводи тваринників на полонину».

Цьогорічне свято виявилося особливо яскравим. На фестиваль завітали голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олександр Ледида, заступник голови обласної ради Андрій Сербайло, представники районної влади, а також народний депутат України Станіслав Аржевітін. Останній зі своєю командою, зодягнутою у одяг, який носили колись учасники визвольних змагань, угорські жандарми, кадебісти, євреї тощо відобразили мить минулого Колочави.

Втім, головна мета свята не залишилася поза увагою. Вівчарі доїли овець, змагалися у вправності. І, звичайно, не обійшовся фестиваль без бринзи, шашликів, сала і токану.

На Синевирському перевалі лунали співи трембіт, а художні колективи розважали гостей народними піснями і танцями.

Було на що тут подивитися. Привертали увагу виставки різних установ Міжгірщини. Особливо багато людей зупинялося і фотографувалося біля експозиції НПП «Синевир». Вона презентувала цю природно-заповідну територію, а також її історико-культурну спадщину. Біля виставки НПП «Синевир» усі бажаючі могли отримати у подарунок газету «Синій Вир» і цікаву листівку. Загалом, національний парк доклав багато зусиль для організації фестивалю «Проводи тваринників на полонину» і свято справді вдалося на славу.

Іван ЧУП, фахівець з еколого-освітньої роботи НПП “Синевир”, “Синій Вир”-“Міжгірський район”