Українська ДАІ призупинила фотофіксацію перевищення швидкості на дорогах

Державна автомобільна інспекція призупинила фото-та відеофіксацію порушень швидкісного режиму на дорогах до прийняття відповідної законодавчої бази. Як розповів заступник начальника департаменту ДАІ МВС України в Києві Володимир Резніков, на сьогоднішній день “стаціонарних засобів фотофіксації в ДАІ не існує”.

“Розсилання так званих листів щастя на сьогоднішній день не здійснюється і не буде здійснюватися, оскільки немає законних підстав”, – додав він.

Резніков наголосив, що стаціонарні прилади для фіксації перевищення швидкісного режиму на сьогоднішній день не діють – існують тільки нестаціонарні, які перевозяться співробітниками ДАІ в транспортному засобі – Візир, Іскра, Беркут та інші.

Що стосується камер відеоспостереження, які встановлено на автомагістралях України, то, за його словами, ці камери є комунальною власністю і фіксують інтенсивність руху.

За словами Резнікова, стаціонарну фото-і відеофіксацію без зупинки автомобіля припинено ще з липня 2009 року, і функція ДАІ полягає в безпосередньому складанні протоколу з зупинкою автомобіля, за кермом якого перебуває водій, який порушив швидкісний режим.

Водночас, він зауважив, що якщо буде необхідність і відповідна законодавча база, то таку роботу буде відновлено. “Я вважаю, якщо буде поставлено завдання щодо зменшення кількості загиблих та постраждалих на дорозі і якщо будуть зміни в законодавстві, і у ДАІ з’явиться законна можливість фіксувати це, то ми будемо працювати в такому режимі”, – зазначив він.

На сьогоднішній день, за словами Резнікова, існує колізія між нормами, прописаними в Адміністративному кодексі, та іншими законодавчими актами, які регламентують фіксацію даного правопорушення.

Як уточнив начальник прес-служби ДАІ МВС України Євген Кравець, ситуація з припиненням стаціонарної фото-та відеофіксації викликана численними скаргами, а також зауваженнями прокуратури удосконалити законодавство. “Був протест прокуратури. Зараз створена робоча група, і ми готуємо правову базу для того, щоб привести в норму правові документи, щоб надалі не було проблем”, – сказав Кравець.

Нагадаємо, вчора, 30 червня, Комсомольська правда в Україні повідомила, що департамент ДАІ України вирішив повернутися до практики автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху.

***

Наказом МВС від 1 березня 2010 визначено, що підрозділи ДАІ використовують наступні спеціальні технічні засоби для визначення швидкості руху: Беркут, Сокіл, Іскра-1, Радіс, Візир, а також засоби, які працюють в автоматичному режимі і мають функції фото-і відеозйомки (радіолокаційні вимірювачі швидкості Візир-03, Арена та лазерний вимірювач швидкості TrueCAM).

“Відголос”