В Ужгороді відбулася ювілейна, 20-та, спартакіада профспілок Закарпаття

Цього року обласна міжгалузева спартакіада профспілок відзначила ювілей: вона проходила двадцятий рік поспіль. У фінальних змаганнях, які відбулися на спортивних об’єктах міста Ужгорода, взяли участь 19 збірних команд обласних організацій галузевих профспілок та профспілкових комітетів – усього близько 450 учасників.
Усі вони були учасниками яскравої церемонії урочистого відкриття спартакіади на стадіоні “Авангард”, де на чолі спортивної колони йшов духовий оркестр Ужгородського державного музичного училища імені Дезидерія Задора (керівник – заслужений працівник культури України Степан Томич). Ветерани спорту несли Держаний прапор України, прапори Федерації профспілок України, спортивних товариств “Україна”, “Спартак”, “Колос”. У нинішньому році функції проведення спартакіади було покладено на обласну раду ФСТ “Україна” (голова Владислав Кушнірчук).

До учасників спартакіади зі словами привітання звернулися голова оргкомітету спартакіади, голова облпрофради Іван Король, начальник управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації Ярослав Свида, начальник управління Ужгородського міськвиконкому Олег Муртазін. Прапор спартакіади було доручено підняти кращим спортсменам профспілок, неодноразовим переможцям всеукраїнських і обласних змагань Людмилі Коломоєць та Олександру Марчуку.

Перед головним стартом – галузеві спартакіади

Проведенню фінальних змагань ХХ ювілейної обласної міжгалузевої спартакіади профспілок передувало проведення галузевих спартакіад, змагань із різних видів спорту, що проводилися з ініціативи профспілок. Найбільш масово пройшла обласна спартакіада працівників закладів охорони здоров’я (голова обкому профспілки Володимир Турок), в якій взяли участь близько однієї тисячі спортсменів із 35 команд. Справжніми святами спорту і здоров’я були галузеві спартакіади профспілок: працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування (голова Павло Орос) – у Перечині, текстильної та легкої промисловості (голова Магдалина Глушеня) – в Мукачеві, об’єднаної профспілкової організації працівників шляхових господарств (голова Іван Копинець) – у Хусті. Обком профспілки працівників культури (голова Наталія Товтин) дев’ятий рік поспіль спільно з управлінням у справах молоді та спорту ОДА та обласною організацією Національної спілки журналістів України провів в Ужгороді традиційний турнір з міні-футболу серед команд журналістських колективів до Дня журналіста, присвячений пам’яті відомих у минулому футболістів ужгородського “Спартака” Карла Олага та Дмитра Калинича. Ще один цікавий турнір із футболу другий рік підряд проходив у гірському селищі Усть – Чорна на Тячівщині. Його організатором був обком профспілки працівників лісових галузей (голова Володимир Ільков) спільно з облрадою ФСТ “Україна” (голова Владислав Кушнірчук). Цей меморіальний турнір організовано для команд гірських населених пунктів області на приз знаного лісоруба, Героя Соціалістичної праці, колишнього члена ВЦРПС Івана Чуси. Багатьох учасників цих змагань ми побачили на ювілейній спартакіаді профспілок.

Головне – конкуренція і прагнення перемогти

В усіх 13 видах спартакіади точилася напружена спортивна боротьба, перебіг якої контролювала суддівська колегія на чолі з головним арбітром спартакіади, суддею Національної категорії Анатолієм Плехановим. І те, що змагання спартакіади протягом усього дня проходили під супровід дощу, який то розпочинався, то несподівано закінчувався, додавали стартам на відкритому повітрі додаткової напруги. Але перемогти прагнув кожен учасник спартакіади, більшість із яких показали високу майстерність.
Першими на старт вийшли учасники змагань із легкоатлетичного кросу. Серед жінок віком до 35 років перемогу на дистанції 500 метрів здобула Марія Шкірей (профспілка культури), яка показала результат 1.29,0 хв. Другою з часом 1.30,0 хв. була її колега по команді Юліанна Ґудзь, а третьою – Яніна Янцо з команди профспілки торгівлі, громадського харчування та послуг, результат якої став час 1.38,0 хв.
У жінок віком понад 35 років упевнену перемогу, як і передбачалося, здобула Людмила Коломоєць, яка захищала честь профспілки працівників охорони здоров’я. ЇЇ результат – 1.35,3 хв. Понад 12 секунд програла їй інша представниця цієї команди Мар’яна Лопіт. Третьою призеркою стала Марина Безштанько з команди освіти з результатом 1.56,9 хв.

Серед чоловіків віком понад 40 років 800-метрову дистанцію найшвидше подолав Дмитро Іваниш (охорона здоров’я) – 2.25,0 хв. Другим був Володимир Лучик (ВАТ “Точприлад”) – 2.43,0 хв., третім – Олександр Марчук (профспілка текстильної і легкої промисловості) – 2.45,0 хв.
Напружена боротьба розгорнула на цій дистанції у чоловіків віком до 40 років. У напруженій боротьбі першим завершив дистанцію Руслан Дуран (торгівля) – 2.06,0 хв., другим – Євген Газуда (культура) – 2.09,0 хв., третім – Андрій Цільо (освіта) – 2.12,0 хв.

Командну перемогу в цьому виді спартакіади здобули спортсмени обкому профспілки працівників освіти і науки, а призерами стали команди працівників охорони здоров’я та торгівлі.
За підсумками трьох видів змагань із сімейних стартів перемогу здобула родина Коломоєць, де Людмила представляла профспілку охорони здоров’я, її чоловік – Анатолій – профспілку культури, а виступали вони разом із донькою Аліною. На другому місці – родина Івана, Анжели та Артура Пошавер (профспілка ЖКГ) на третьому – сім’я Юрія, Катерини та Віктора Ткачуків (торгівля).

Як завжди, за високої конкуренції пройшли змагання з гирьового спорту. У категорії до 70 кг. кращим був Юрій Думнич (легка промисловість), який у сумі двох спроб підняв гирю 97 разів. Із абсолютно кращим результатом – 151 разів за сумою двох спроб – переможцем у категорії до 90 кг. став відомий гирьовик, його колега по команді, Олександр Марчук. Найбільш гостра боротьба розгорнулася в категорії понад 90 кг. Із результатом 112 підйомів перше місце посів Василь Роман із команди профспілки працівників автотранспорту та шляхового господарства. Другим був Федір Мороз (освіта) – 110 підйомів, третім – Роман Ковбаснюк (залізниця) – 101 раз.

У командному заліку в цьому виді перемогу здобули спортсмени профспілки текстильної і легкої промисловості, які випередили команди автотранспортників та освітян.
Змагання з шашок зібрали дуже сильний склад учасників, серед яких було 16 кандидатів у майстри спорту. Перемогу в цих змаганнях здобули медики, за яких виступали Михайло Рішко, Олександр Студеняк, Надія Кривдик. На другому місці – команда легтекстильпрому, на третьому – об’єднаної профспілкової організації працівників шляхових господарств.

Медики святкували перемогу і в змаганнях із шахів. Її забезпечили Володимир Рижонков, Орест Вовчук та Лариса Юшко. Друге місце завоювала команда профспілки державних установ, третє – освітяни.
Велику кількість уболівальників зібрав турнір із міні-футболу. У вирішальному поєдинку зустрілися медики та спортсмени ВАТ “Точприлад” із Мукачева, які вперше вийшли до фіналу цих престижних змагань. Перемогу в цьому матчі здобули футболісти обласного наркологічного диспансеру (головний лікар Василь Кручаниця) – переможці цьогорічної галузевої спартакіади медиків. Третє місце завоювала команда об’єднаної профспілкової організації працівників шляхових господарств, яка перемогла команду облради голів профкомів працівників лісового господарства.

Дуже напружено проходив фінальний поєдинок чоловічого волейбольного турніру, в якому зустрілися спортсмени обкомів профспілок державних установ та автотранспорту. Перемогу тут здобули волейболісти державних установ. Третіми стали освітяни, які здолали медиків.

Призери жіночого волейбольного турніру – спортсмени освіти, торгівлі та медики.
У настільному тенісі трійку призерів склали команди торгівлі, Ужгородської територіальної профорганізації Львівської залізниці та освітяни, у кульовій стрільбі – спортсмени Закарпатської філії ВАТ “Укртелеком”, автотранспорту та культури.

Дуже цікаво проходив турнір із більярду. Право грати у фіналі завоювали Олег Грінь (легка промисловість) та Отар Качібая (культура), де у напруженому поєдинку переміг перший. Третє місце зайняв Олександр Ковальчук (держустанови), який переміг Мирослава Чеха (об’єднана команда шляхового господарства).
Уперше до програми спартакіади були включені змагання з дартсу. Тут перше місце здобув Олег Баранов із команди легтекстильпрому, який випередив інших призерів – Євгена Кучерявого (торгівля) та Віталія Куштана (культура).

Завершили ювілейну спартакіаду змагання найсильніших – із перетягування канату. У боротьбі за перше місце зустрілися спортсмени обкому профспілки працівників автотранспорту та шляхового господарства і ЗАТ “Закарпаттурист” (голова правління Андрій Федченко), які, до речі, дебютували на спартакіаді. Тут перемогу здобули автотранспортники. Третє призове місце вибороли медики, які перемогли команду облради профспілки машинобудівників і приладобудівників (голова облради Марта Малета) – теж дебютантів профспілкової спартакіади.

Хто виступив найкраще?

За підсумками усіх видів найбільше призових місць – 7 – здобули спортсмени обкому профспілки працівників охорони здоров’я (голова Володимир Турок). Шість призових місць – в активі команди обкому профспілки працівників освіти і науки (голова Василь Балаж), по чотири – автотранспорту та шляхового господарства (голова Олександр Воронін), торгівлі, громадського харчування та послуг (Галина Сваричевська), по три – текстильної і легкої промисловості (Магдалина Глушення), державних установ (Марія Петечук), культури (Наталія Товтин).

Призери змагань у командному та індивідуальному заліку з окремих видів спорту нагороджені пам’ятними медалями та дипломами організаторів – обласної ради профспілок та управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації. Їх вручили голова облпрофради Іван Король, його заступник Василь Захарець, інші члени оргкомітету спартакіади.

Проведення ювілейної ХХ обласної міжгалузевої спартакіади профспілок зайвий раз засвідчило, що профспілки області приділяють значну увагу розвитку масової фізкультури і спорту, пропаганді здорового способу життя серед працівників різних галузей. А це, звичайно, сприяє піднесенню іміджу профспілок у суспільному житті Закарпаття.

Сергій Баранчиков, “Спорт Тайм”