Закарпаття: Пристрасті у ході XI туру обласного чемпіонату з футболу розгорілися не на жарт

Усе у футбольному житті області проходило спокійно, без особливих ексцесів, але в ХІ турі через хуліганські  дії гравця-новодавидківця гру команд «Середнє» – «Ф.Медвідя» було було припинено за кілька хвилин до фінального свистка.

П’ять ігор ХІ туру із шести викликали підвищену зацікавленість. Першим номером, звичайно, була гра «Мукачево» – «Берегвідейк» – чемпіон і бронзовий призер минулого чемпіонату. Кожний хотів довести свою перевагу. Берегівчани прагнули підтвердити не випадкове завоювання звання чемпіона і зовсім не випадкове цьогорічне лідерство. «Мукачево», яке ставало чемпіоном області в 2007 і 2008 роках, намагається довести, що бронза 2009 року – випадковість. Як би там не було, але матч кращих команд області останніх трьох сезонів не зміг залишити байдужим жодного любителя футболу.

Непростою очікувалася зустріч команд «Середнє» – «Ф.Медвідя».

«Берегвідейк» та «Середнє» йдуть нога в ногу значно відірвавшись від інших команд. Будь-яка зупинка когось із цих двох грандів обласного футболу на руку супернику. Уже треба очікувати сюрпризів і непередбачених результатів у матчах цих двох команд із середняками чемпіонату. Правда, буде прикро, якщо це виходитиме за межі здорової конкуренції і порядності.

У Сваляві «Севлюш» мав довести всім і, в першу чергу, собі, що попередні невдачі виноградівців були просто прикрою випадковістю. Та «Севлюш» сьогодні не той. Видно, там існує проблема всередині колективу, і тренеру Ігорю Кабишу ніяк не вдається навести лад. Гра з «Поляною» підтвердила цю думку. Набрало хід «Вишково». Сьогодні цей колектив починає демонструвати той рівень футболу, який подобається глядачам. Принаймні попередні ігри й матч із «Ялинкою» у звітному турі це повністю підтвердили. Не менш напруженим видався матч у Довгому, де невдахи чемпіонату виясняли відносини, хто з них заслуговує на місце «під сонцем». «Карпати» дали бій, але гравці «Боржави» зуміли здобути такі потрібні три очки. Тільки результат матчу «Метеор» – «Верховина» не викликав сумніву. Міжгірці – молода перспективна команда, але позаду вже 11 турів, а у діях гравців зовсім не відчувається «тверда рука тренера».

27 червня. Мукачево. Стадіон «Авангард». 1500 глядачів

«Мукачево» – «Берегвідейк» – 0:2, юнаки (матч перенесено)

Голи: Юрій Чонка 67 хв., Володимир Лукашук 76 хв. – «Берегвідейк».

Арбітр: Іван Староста (Іршава).

Асистенти арбітра: Михайло Семак (Іршава), Яна Сащина (Ужгород).

Делегат ФФЗ: Ромео Буковецький (Хуст).

Попередження: П.Зійнич, Д.Дудник – «Мукачево», І.Колопач – «Берегвідейк».

Вилучення: не було.

Гра розпочалася в атакуючому плані з боку обох команд. На 4 хв. Микола Надь вискочив віч-на-віч із Лютнянським, але пробив вище воріт. На 8 хв. Василь Варга перетримав м’яч, тож  Гриценко встиг накрити удар півзахисника господарів. На 15 хв. Крашевський зумів парирувати непростий удар Михайла Крьоки. На 19 хв. М.Надь примудрився послати вище перекладини з двох метрів. Після «веселих 20 хв.» першого тайму, гра перемістилася більше до центру поля з невеликою перевагою господарів. На 31 та 38 хв. непогані удари наносив Юрій Чонка. Кінцівка матчу була за господарями. На 40 хв. невтомний Варга наніс хороший удар у площину воріт берегівчан, але Крашевський виручив свою команду. На 44 хв. ще одну нагоду змарнували господарі, коли в навалі біля воріт суперника не змогли проштовхнути м’яч у сітку воріт. Перший тайм приніс велике задоволення великій глядацькій аудиторії, серед яких, до речі, були народний депутат України Василь Петьовка, заслужений майстер спорту, екс-гравець ФК «Динамо» Київ Василь Рац та голова Федерації футболу Закарпаття Михайло Ланьо.

Другий тайм розпочався у напруженій боротьбі. Гравці обох команд уважно стежили за своїми візаві, не дозволяючи їм отримати хоч трохи вільного простору. Десь на 20 хв. другого тайму стало видно, що мукачівські футболісти втомилися. Усе частіше гравці господарів дозволяли суперникам вільно приймати м’яч і загрожувати воротам Лютнянського. Показовий момент глядачі побачили на 67 хв. гри. Юрій Чонка, ніким не прикритий, отримав м’яч у центрі штрафного майданчика і без перешкод наніс удар по воротах мукачівців. Голкіпер господарів був безсилим. Через 9 хв. ситуація майже повністю повторилася. Володимир Лукашук отримав пас від Сергеєва майже на тому місці, де й Чонка, і знову безперешкодно наніс удар. На табло засвітився рахунок 2:0. Останні 10-12 хв. мукачівці практично зупинилися і створити щось серйозне біля воріт Крашевського не змогли. Берегівчани надали можливість пограти молодим гравцям: Роберту Давіду, Іштвану Гейці, Роману Огару, Габору Молнару. Молоді гравці зуміли довести гру до перемоги. До речі, це перша перемога берегівчан у Мукачеві за останні 4 роки. Вона практично дозволила фінішувати «Берегвідейку» на першому рядку турнірної таблиці у першому колі.

27 червня. Свалява. Стадіон «Авангард». 900 глядачів

«Поляна» – «Севлюш» – 5:1, юнаки 4:1

Голи: Іван Скунзяк 22, 46 хв., Богдан Костик 27, 66, 70 хв. – «Поляна», Йосип Кадар 2 хв. – «Севлюш».

Арбітр: Ярослав Козик (Мукачево).

Асистенти арбітра: Сергій Наскалов, Микола Маточка (Мукачево).

Делегат ФФЗ: Йосип Шитєв (Ужгород).

Попередження: М.Феєр, Й.Кадар – «Севлюш».

Вилучення: не було.

Команда «Севлюш» у порівнянні з минулим роком – бліда тінь того «Севлюша», який був грозою лідерів у минулих сезонах. У цьому році команда в турнірній таблиці займала місця у другій половині. Виноградівці демонструють невиразну гру, багато пропускають і мало забивають. У звітному турі «Севлюш» гостював у «Поляни». Матч розпочався для гостей якнайкраще. Уже на 2 хв. Йосип Кадар відкрив рахунок, вивівши виноградівців уперед. Швидкий гол трішки знітив господарів поля, але з середини тайму перевага була повністю на боці полянців. У середині першого тайму Іван Скунзяк та Богдан Костик вивели господарів уперед. До середини другого тайму ще три м’ячі побували у воротах Віталія Гринишина. Фізичні та морально-вольові кондиції гостей далекі від ідеальних. 5:1 – це далеко не межа рахунку, який міг зафіксувати арбітр матчу Ярослав Козик. Виноградівцям слід розібратися у причинах слабких виступів команди, тому що 10 місце не те, яким може гордитися Виноградівщина.

27 червня. Середнє. Селищний стадіон. 900 глядачів

«Середнє» – «Ф.Медвідя» – 4:1, юнаки 2:1

Голи: Юрій Шукаль 27 хв., Михайло Стегура 36 хв., Іван Сливка 42 хв., Тарас Задорожний 82 хв. – «Середнє»; Сергій Медвідь 60 хв. – «Ф.Медвідя».

Арбітр: Сергій Гецко (Берегово).

Асистенти арбітра: Андрій Сімку, Денис Федяй (Берегово).

Делегат ФФЗ: Михайло Митровський (Ужгород).

Попередження: Ю.Шукаль 20 хв., Я.Качур, М.Решко, А.Лендєл – «Ф.Медвідя».

Вилучення: Юрій Шукаль 52 хв. – «Середнє»; Антон Лендєл 78 хв., Сергій Медвідь 84 хв. – «Ф.Медвідя».

Якщо середнянці ведуть боротьбу за золоті медалі чемпіонату, то новодавидківці – одні з претендентів на бронзові медалі. Клуб «Ф.Медвідя» у цьому році демонструє футбол хорошої якості. Не дивлячись на великий рахунок, новодавидківці справили гарне враження і в цьому матчі. До середини тайму важко було визначити, хто володіє ініціативою у грі. На атаку середнянців гості відповідали атакою, на удар господарів – не менш небезпечним пострілом у бік воріт суперника. Форварди господарів Сливка та Соскида, а також Дано були надійно прикриті. Відчувши, що гра попереду не клеїться, ініціативу в свої руки взяли півзахисники середнянців. Можливо, у них нічого і не вийшло б, але центр захисту новодавидківців зіграв у цих моментах украй безвідповідально, давши можливість Шукалю та Стегурі завершити атаки своєї команди з центральної зони. Грубо помилилися центральні захисники й на 42 хв., дозволивши Івану Сливці «як по Корзо» вийти до воріт Годьмаша і переправити третій м’яч у сітку воріт.

Другий тайм розпочався дещо незвично. У зовсім простій ситуації арбітр матчу вилучив із поля півзахисника господарів Юрія Шукаля, хоча у цій ситуації можна було обійтися усним попередженням. Сильний вітер та перевага у кількісному складі перевела гру ближче до воріт середнянців. На 60 хв. Сергій Медвідь відіграв один м’яч. Відчувши свою перевагу, новодавидківці збільшили оберти, намагаючись якнайшвидше забити гол у ворота Костюка. Час спливав, а на полі почали творитися незрозумілі речі. Досвідчений Антон Лендєл на рівному місці в центрі поля без належних підстав отримав дві жовті картки і на 78 хв. покинув межі поля, звівши перевагу своєї команди нанівець. На 82 хв. Тарас Задорожний провів четвертий гол у ворота гостей. На 84 хв. помилки припустився арбітр матчу Сергій Гецко, який спровокував ситуацію, яка привела до червоної картки гравцю новодавидківців і незрозумілого завершення гри за 5 хвилин до кінця матчу.

Виконком та Бюро ФФЗ зуміють зробити правильні висновки і дати належну оцінку діям як арбітра, так і учасників матчу.

27 червня. Вишково. Стадіон «Колос». 650 глядачів

«Вишково» – «Ялинка» – 4:1, юнаки 0:1

Голи: Олександр Бережник 24 хв., Томаш Семенов 28 хв., Іван Федишин 53 хв., Андрій Малик 68 хв. – «Вишково»; Едуард Гумеров 54 хв. – «Ялинка».

Арбітр: Вадим Запрутняк (Ужгородський р-н).

Асистенти арбітра: Юрій Шимон, Сергій Боднар (Ужгородський р-н).

Делегат ФФЗ: Олександр Теметєв (Ужгород).

Попередження: О.Бережник – «Вишково», Ю.Бойкул, Е.Гумеров – «Ялинка».

Вилучення: не було.

Вишківчани прогресують від гри до гри. Уперше за останні кілька років вишківчани не пропускають більше, ніж забивають. За два тури до завершення першого кола вони входять до групи команд, які ділять 6-10 місця в турнірній таблиці. Команда гостей не змогла у цій грі продемонструвати свої кращі якості. Не дивлячись на досвід півзахисту великобичківців, центр поля вони програли. Багато атак вишківчани проводили флангами, де активно діяли захисники. У середині першого тайму впродовж 4 хвилин два м’ячі влетіли в сітку воріт Сергія Йосипчука. Успіху домаглися Бережник та Томаш Семенов.

На початку другого тайму Іван Федишин, який щойно з’явився на полі, забив третій гол у ворота гостей. Не встигли вишківчани порадіти забитому м’ячу, як самі розпочали з центру поля. У команді гостей відзначився Едуард Гумеров. Цей момент на 54 хв. був скоріше винятком. За кілька хвилин Андрій Малик забив 4 м’яч у грі, після чого футболісти господарів легко довели гру до перемоги.

27 червня. Довге. Стадіон «Боржава». 1200 глядачів

«Боржава» – «Карпати» – 2:1, юнаки 1:1

Голи: Михайло Батрин 72 хв., Віктор Русин 79 хв. – «Боржава»; Юрій Савляк 57 хв. – «Карпати».

Арбітр: Сергій Дребужан (Мукачево).

Асистенти арбітра: Сергій Українець, Олександр Абель (Мукачево).

Делегат ФФЗ: Віктор Шварц (Мукачівський р-н).

Попередження: В.Пилип – «Боржава», М.Микуличинський, О.Андрухів – «Карпати».

Вилучення: не було.

Після припинення виступів ясінянської «Говерли» у чемпіонаті області, кілька гравців останньої поповнили лави рахівських «Карпат», що відчули на собі гравці довжанської «Боржави». Господарі володіли ініціативою у матчі, створили значно більше гольових моментів, але по-справжньому почали загрожувати воротам Мікуличинського тільки після того, як самі розпочали з центра поля. Ближче до середини другого тайму Юрій Савляк відкрив рахунок у матчі, але втримати перемогу рахівчанам не вдалося. На 72 та 79 хв. Михайло Батрин та Віктор Русин забили два м’ячі, забезпечивши непросту перемогу своїй команді у домашньому поєдинку. Ця перемога дозволила команді Довгого зачепитися за золоту середину у турнірній таблиці.

27 червня. Пістрялово. Стадіон «Метеор». 750 глядачів

«Метеор» – «Верховина» – 4:0, юнаки 2:1

Голи: Василь Кампов 2 хв., Михайло Калій 25, 77 хв. – «Метеор», Ярослав Панюта 30 хв. («Верховина») – автогол.

Арбітр: Михайло Митровський (Ужгород).

Асистенти арбітра: Томаш Бабич (Ужгород), Петро Котубей (Виноградово).

Делегат ФФЗ: Георгій Куля (Свалява).

Попередження: М.Калій – «Метеор».

Вилучення: не було.

У міжгірців непоганий підбір гравців, але недостатня фізична готовність та прорахунки тактичного плану не дозволяють їм посідати більш високе місце в турнірній таблиці. Пістрялівський «Метеор», який найбільше здивував футбольну громадськість області в цьому сезоні, не мав суттєвих проблем у матчі з «Верховиною». Відкривши рахунок на самому початку гри, футболісти господарів не зменшували обертів, і на 30 хв. були попереду з рахунком 3:0. Такий зачин зняв інтригу в матчі. Довести гру до перемоги пістрялівцям вже нічого не завадило.

До завершення І кола залишилося два тури. Дві команди, «Берегвідейк» і «Середнє», очолюють турнірні таблиці як серед дорослих, так і серед юнаків. Боротьбу за бронзу, скоріше за все, поведуть «Метеор», «Поляна», «Мукачево» та «Ф.Медвідя». «Вишково», «Севлюш», «Ялинка» гратимуть у своє задоволення. «Боржава», «Бужора», «Карпати» і «Верховина» вияснятимуть, хто з них буде вище у турнірній таблиці. Місця команд у турнірній таблиці свідчать не тільки про їх фінансове становище, але й про роль тренера у житті кожного клубу.

Гонку бомбардирів очолює Руслан Соскида – «Середнє» – 11 голів.

“Спорт-Тайм”