Закарпаття: У червні на підприємствах з переробки та зберігання зерна виявили 79 порушень промислової безпеки

У червні на Закарпатті завершено перевірку стану промислової безпеки та охорони праці суб’єктів господарювання, що займаються зернопереробкою та зернозберіганням, зокрема: СП ТОВ “Влад”, ВАТ “Берегівський КХП”, ДП “Батівський КХП, ТОВ “Артос”, ПСП “Ласточка”.
– Під час перевірок виявлено 79 порушень нормативно-правових актів х охорони праці та промислової безпеки, – повідомив начальник відділу організації державного нагляду в енергетиці, будівництві та котлонагляді Богдан Дорош. – У 12 випадках заборонено виконання робіт та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки. До адміністративної відповідальності притягнуто 5 працівників, з них 4 – керівники підприємств.

За словами посадовця, на всіх перевірених підприємствах розроблена та функціонує система управління охороною праці, служби охорони праці укомплектовані згідно з “Типовим положенням про службу охорони праці”, на всіх підприємствах розроблені, узгоджені та затверджені Плани локалізації та ліквідації аварійних ситуацій.

Серед найбільш характерних порушень, що можуть обернутися ризиками під час збирання та переробки врожаю, вважає Богдан Дорош, наступні:

– кабелі та проводи не захищені від механічних пошкоджень ( ВАТ “Берегівський КХП”);
– не нанесені знаки безпеки на дверцях електрощитів ( СП ТОВ “Влад”);
– не проведено випробування засобів захисту ( ДП “Батівський КХП”, ПСП “Ласточка”);
– працівники, що обслуговують установки, не забезпечені необхідними засобами захисту ( ДП “Батівський КХП”);
– не проведено чергові заміри опору ізоляції проводів, кабелів, опору контуру заземлення, опору ланцюга “фаза-нуль” (ПСП “Ласточка”).