На Закарпатті створено 110 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків

У середу, 30 червня, під головуванням першого заступника Міністра з питань житлово-комунального господарства України Григорія Семчука відбулась нарада, на якій розглядалися основні питання житлово-комунального господарства області. У ній взяли участь заступник голови облдержадміністрації Віктор Феєр, начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Василь Романець, керівники відповідних обласних служб та інспекцій, комунальних підприємств краю та інші.
Передусім йшлося про реформування галузі. Як поінформував присутніх Василь Романець, в області була прийнята відповідна програма розвитку та реформування житлово-комунального господарства.

За словами начальника управління житлово-комунального господарства, підприємства теплокомуненергетики переживають не найкращі часи, адже спостерігається тенденція переходу більшості закарпатців на індивідуальне опалення. Така ж тенденція спостерігається і в бюджетній сфері.  Також Василь Романець коротко поінформував про стан водопровідно-каналізаційного господарства краю. За його словами, для реформування цієї підгалузі вкладається багато коштів – як державних, так і за рахунок місцевих бюджетів та інших джерел фінансування.

У житловому фонді як один із позитивів Василь Петрович відмітив створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Загалом в краї функціонує 110 таких об’єднань. Але є деякі неврегульовані на законодавчому рівні питання, зокрема, щодо відведення прилеглих територій. Це питання потребує врегулювання на державному рівні.

Одна з проблем області –  поводження з твердими побутовими відходами. Над її вирішенням працюють.

Також на нараді говорили про питну воду. Наша область не увійшла до загальнодержавної програми «Питна вода України». За словами Василя Романця, вода відповідає ГОСТам,  що діють на Україні. Однак є деякі питання, зокрема у Мукачеві, Іршаві та Берегові, де воду подають за тимчасовими дозволами. Найбільша проблема області, як поінформував начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації,  це – очисні споруди. Також відзначалося, що одна частина обласного центру забезпечується водою із Минайського водозабору (артезіанських свердловин), а інша – з дериваційного каналу.  Останній потребує очистки, але на це необхідно близько 20 млн. грн. – Є звернення міської влади на КМУ, бо  без допомоги центральних органів влади це питання вирішити неможливо, – каже Василь Петрович.

Також на нараді заступники голів міськвиконкомів, керівники комунальних підприємств в основному порушували питання підвищення тарифів.

– Реформування житлово-комунального господарства має бути комплексним, – наголосив перший заступник міністра житлово-комунального господарства України Григорій Семчук.  Також він відзначив, що планується внесення змін до Закону України «Про питну воду, питне водопостачання».  Наводитимуть лад і в тарифній політиці. – Будемо радитися з вами, відпрацьовувати ці питання, – сказав Григорій Михайлович. Також перший заступник міністра наголосив на питаннях удосконалення управління в житлово-комунальній сфері, закликав органи місцевого самоврядування активніше долучатися до процесів реформування галузі тощо. Усі порушені на нараді питання Григорій Семчук попросив направити Міністерству житлово-комунального господарства України.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації