На Закарпатті відновлена трансляція програм Українського радіо

У квітні ц.р. керівництво концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Міністерства транспорту та зв’язку України своїм листом повідомили, що у зв’язку із скороченням бюджетних асигнувань припинено трансляцію програм Украдіо середньо-хвильового діапазону.
Радіомовна стаціонарна станція в с. Коритняни Ужгородського району, яка здійснювала трансляцію УР-1, збудована ще в 1950-1953-х роках. У 1970 році була проведена реконструкція радіомовної станції з вводом передавачів «Тесла», і цех РМС-1 став одним з потужних цехів радіомовлення на Ужгородщині. Технічними засобами радіомовлення даного цеху забезпечувалась робота мереж розповсюдження мовних радіопрограм в усіх віддалених гірських районах Закарпатської області.

До 1991 року радіомовною станцією РМС-1 транслювалися ряд радіопрограм – «Маяк», «Перша республіканська УР-1» та «Друга республіканська «Промінь». З 1993р. до 1999 р. проводилась трансляція радіопрограм «Перша республікан¬ська УР-1», «Друга республіканська УР-2 «Промінь» та «Третя республікан¬ська УР-3 «Культура». З 2000 року РМС-1 транслює тільки одну радіо¬мовну програму УР-1.

У серпні 2007 року радіомовна станція РМС-1 уже припиняла роботу технічних засобів радіомовлення за відсутності бюджетного фінансування Національної радіокомпанії України.

До голови обласної ради Михайла Кічковського звернувся директор Закарпатської філії концерну РРТ Віктор Гірич щодо сприяння у фінансуванні та відновленні трансляції радіопрограм УР-1 на Закарпатті.

Стурбований таким станом справ Михайло Михайлович невідкладно звернувся до голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Юрія Плаксюка стосовно вирішення питання виділення необхідних коштів для відновлення трансляції каналу українського радіомовлення.

Цими днями на адресу керівника облради надійшла відповідь. У ній, зокрема, сказано: «Держкомтелерадіо у межах своїх повноважень вживає ряд заходів щодо покращення фінансування трансляції програм державного телерадіомовлення.

Разом з тим, – йдеться далі у листі, – з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та розблокуванням фінансування трансляції державних телерадіопрограм, з 1 липня буде відновлена трансляція програм УР-1 у Закарпатській області середньохвильовим передавачем потужністю 50 кВт розташованим у с.Коритняни».

Надія Сарана, Закарпатська обласна рада