Закарпаття: У Мукачеві податківці ведуть боротьбу з виплатами неофіційної заробітної плати

Одним із методів здійснення тіньової діяльності є виплата неофіційної заробітної плати, заниження реальних доходів громадян. Велику кількість таких порушень встановлено у сфері малого й середнього бізнесу, і саме в малому бізнесі найбільше виявлено неоформлених найманих працівників.

Як проінформували в Мукачівській ОДПІ, у січні-травні 2010 року працівниками управління оподаткування фізичних осіб Мукачівської ОДПІ під час проведення виїзних перевірок суб’єктів господарської діяльності — фізичних осіб, які здійснюють свою роботу на території м. Мукачево та Мукачівського району, виявлено 199 найманих працівників, що працювали без оформлених належним чином документів. За результатами виїзних перевірок додатково до бюджету надійшло 23 тис. грн.

Кожен громадянин повинен знати, що відповідальність за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів у вигляді заробітної плати відповідно до ст.17 Закону України від 22.05.2003р. №889-IV “Про податок з доходів фізичних осіб” несе працедавець, який виплачує такі доходи на користь платника податку. Тому працівники не повинні боятися повідомляти органи ДПС про випадки отримання заробітної плати “в конвертах”.

У підрозділі оподаткування фізичних осіб Мукачівської ОДПІ працює телефон 2-11-26, за яким можна повідомити про таке порушення, а податківці, у свою чергу, вживуть відповідних заходів.

Мукачівська Ратуша