Злочинний “дует” у масках напав на приватний будинок в Ужгороді!

Коли ввечері 64-річна Єва, мешканка одного з приватних будинків на вул. Бокшая в Ужгороді, почула якийсь шурхіт та вовтузіння біля вхідних дверей, то подумала, що це прийшов зять. Молодик полюбляв іноді тут ночувати, коли затримувався на роботі.
“Мабуть, у темряві не може потрапити ключем у замок”, – подумала господиня  та й сама відчинила. Але на  порозі стояли два незнайомці з  ножами в руках. Обличчя непрошених гостей  прикривали маски. Вони одразу спробували  прошмигнути в помешкання, та жінка не  впустила.  Почалася штовханина, на шум вибіг і господар. Різниця у віці між подружжям і зухвальцями далася взнаки: “маски” увірвалися всередину, вибивши двері. Далі звалили на підлогу господара, погрожуючи йому ножем, а  в господині почали  вимагати гроші та ювелірні прикраси. Грошей у будинку виявилося небагато, із золотих виробів зловмисникам дісталися дві каблучки і сережки.  Нападники, мабуть, розраховували на більше, тому  такий “трофей” їх не задовольнив.  Вони знайшли  велику господарську сумку і  почали  складати туди усі цінні речі:  монітор,  музичний центр, DVD-плеєр, мобільний телефон. Забрали навіть набір ножів. На прощання один з нападників  став погрожувати господині ножем. При цьому наголосив,  аби не дай Боже  подружжя не надумалося звертатися в міліцію.

На цьому вечірні жахи не скінчилися.  “Маски” зауважили на подвір’ї автомобіль, старенькі “Жигулі”. Наказали подружжю продати  авто, а вони,  мовляв, навідаються  по гроші  через місяць.  Тільки тоді  грабіжники  подалися геть. Перелякані господарі   справді відразу  не звернулися в міліцію. Наступного дня до них завітала донька. Побачивши, що немає на звичному місці кількох речей, стала випитувати у батьків, куди вони поділися. Ті неохоче щось пояснювали, та  врешті-решт  зізналися і розповіли  про нічну пригоду.

Відповідне повідомлення згодом  надійшло в міліцію обласного центру. До розкриття зухвалого злочину, окрім ужгородських міліціонерів на чолі з начальником сектору по розкриттю майнових злочинів Ю.Кериканичем,   приєдналися старший оперуповноважений управління карного розшуку О.Шаранич та його колега С.Роман.  Поспілкувавшись з потерпілими, оперативники зрозуміли:  шукати злочинців потрібно серед ромського населення. Хоча вони маскувалися,  але характерний акцент та інші  ознаки вказували на їхнє ромське походження.  Пізніше  у поле зору сищиків потрапив один із смаглявців, який мешкає по-сусідству з потерпілими. Чоловік у свої  двадцять “з гаком”  уже встиг  не раз побувати “на зоні”. Спершу він намагався викрутитися, мовляв, нічого не відає, правда, переконливого алібі ром не мав. Тож  таки зізнався у скоєному та назвав прізвище свого напарника. Останній мешкає в ужгородському мікрорайоні Радванка. Його також затримали. І цей молодик виявився не менш “грішним”. Свого часу він  також  відбував покарання у місцях позбавлення волі за крадіжки. Частину речових доказів правоохоронці вилучили. Інші крадені речі мати радвансього рома, зрозумівши, що вони  чужі,    викинула з моста в річку Уж. Роми розповіли:   того вечора  молодики веселилися, та гроші швидко  скінчилися. І  тут  радванський гість  почав розмірковувати, де б дістати грошенят.  Господар підказав:  далеко не треба йти, по-сусідству мешкає пара похилого віку. З рукава светра зробили маски, озброїлися кухонними ножами і пішли “на діло”…

За цим фактом порушили  кримінальну справу,  незабаром зухвальці повернуться у знайомі вже місця за колючкою.

Михайло Пискач, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області