Кондитер Валентин Штефаньо з Ужгорода став учасником розважального телепроекту “Чудо-люди”

Кондитер з Ужгорода Валентин Штефаньо щоразу дивує ексклюзивом. Торік виготовлена ним 23-кілограмова шоколадна писанка стала найбільшою в Україні і потрапила до Книги рекордів.
Валентин Штефаньо – серед диво-людей, які стануть учасниками нового розважального проекту телеканалу ICTV “Чудо-люди”, а його кастниги пройдуть   з 4  липня у вашому мсіт, приходьте та спробуйте отримати 100 тисяч гривень. Солодкими шедеврами дивує світ шоколадних справ майстер Валентин Штефаньо. До кожного свята – дивовижний та смачний символ з французького шоколаду. Його гігантська 23-кілограмова писанка внесена до Книги рекордів України.  Шоколадні кошики, ялинки, барвисті новорічні іграшки з карамелі та валентинки піднімають настрій людям. 31-річний кондитер саме заради цього і створює свої незвичні витвори.

Валентин Штефаньо, кондитер: “Человек, который зашел в кондитерскую, увидит – навевает ему все-таки праздник. Не такое все серое вокруг, что-то сделать такое. Это не из-за денег, за деньги это не продашь. В основном, это все делается для того, чтобы создать хорошее настроение”

Тоді в десерті сила, коли і смачно, і гарно, каже шоколадний майстер. Чоловік ще у ранньому дитинстві обрав собі професію, а шестикласником уже пішов на курси кондитерів. Секрети шоколадного мистецтва пізнав у Франції, він двічі на рік повертається до кондитерської школи поблизу Парижа. Звідти привіз ідею створити для майбутньої дружини весільну сукню за технологією крокенбуш – коли маленькі заварні булочки поєднують у різноманітні форми карамеллю.  Такого вбрання не мала жодна наречена у світі.

Валентин Штефаньо, кондитер: “Я выпек около 5 тысяч булочек из которых было выбрано 1,5 тысячи идеально ровных. И два месяца работы – я его закончил. Когда платье я делал, все конкретно думали, что я того”

Кондитер ночами пришивав три сантиметрові булочки до каркасу із прозорої білої тканини. Щоб підігнати розмір, наречена щодня приміряла солодке вбрання. За день до весілля Валентин зробив ще й прикраси з карамелі – намисто, сережки, корону та букет.

Вікторія Штефаньо, дружина: “Примеряли каждый вечер, верх было страшновато, потому что боялась, что он меня уколет, но обошлось. До 20 килограмм она весила, причем, при ходьбе она раскачивалась и было достаточно тяжело ходить в ней”

Валентин Штефаньо ще й малювати шоколадом уміє – до річниці смерті Майкла Джексона створив його шоколадний портрет. Вага картини – майже тридцять чотири кілограми. Розмір – 120 на вісімдесят сантиметрів.

Шедевр висить у місцевому супермаркеті, а під ним скринька – так чоловік збирає гроші для дітей, хворих на лейкемію. Над шоколадними витворами кондитер іноді чаклує цілодобово. Валентин розробляє рецепти надзвичайно смачних і красивих тістечок. Разом із сестрою Валентиною, яка працює кондитером у Франції, торік завоював четверте місце на фестивалі у Парижі. Тепер готується до Чемпіонату світу, що пройде за два роки у Ліоні. Усі смачні творіння диво-кондитера – недовговічні. Та задоволення від них залишається на все життя.

Світлана Ковбиця, Вадим Шишканич, “Факти”, ICTV