У російському Сибіру виявили новий вид людей

Німецькі вчені ідентифікували новий, раніше невідомий вид стародавньої людини. Ці люди мешкали 48-30 тисяч років тому на території Південного Сибіру (сучасний Алтайський край) одночасно з неандертальцями й людьми сучасного типу.
Чергову сенсацію у світі науки оприлюднили фахівці знаменитого німецького Інституту еволюційної антропології Макса Планка. Відкриття було зроблене вченими за допомогою генетичного аналізу кісткових останків.

Науковці провели розшифровку так званої мітохондріальної ДНК, витягнутої зі скам’янілого фрагмента фаланги пальця, який російські археологи знайшли під час розкопок у печері Денисова на Алтаї ще в 2008 році.

Аналіз показав, що структура ДНК знахідки на 50% відрізняється від генетичного коду як сучасної людини, так і неандертальця.

“Мова, напевне, йде про новий вид людини, який раніше не був відомий світовій науці”, – розповіли керівники дослідження Йоханес Краузе і Сванте Паабо.

Вони вказали, що охрестили цей різновид стародавніх людей словом “Денисов”, за назвою печери, в якій виявили фрагмент скелета. Ймовірно, це були останки дитини у віці 5-7 років. До речі, разом з частиною пальця археологи знайшли і сліди досить розвиненої культури – браслет та інші прикраси.

На думку фахівців, мова йде про особливу лінії в розвитку людини, яка веде своє походження з Африки. Як з’ясувалося, в цій частині сучасної Росії пліч-о-пліч жили три різновиди людей – Homo Sapiens, неандертальці і “Денисов”.

В останні роки світова наука на основі новітніх даних дійшла висновку, що за час еволюції на Землі існували, щонайменше, сім видів людей, які відрізнялися один від одного генетично, однак вижив лише один з них – Homo Sapiens.

ТСН