У Севастополі влада буде судитися за російську мову

Севастополю має бути надано статус регіональної російської мови і за це місцева влада ладна судитися.  Так голова Севастопольської міськдержадміністрації Валерій Саратов прокоментував ухвалу Ленінського районного суду від 1 липня про скасування рішення депутатів міськради про надання російській мові статусу регіональної.

“Вважаю, що, за нашою оцінкою, порушена Хартія про місцеве самоврядування, тому будемо звертатися до апеляційної інстанції. Ми висловили категоричну незгоду, ми вважаємо, що сьогодні Севастополю має бути надано статус регіональної російської мови. Ми будемо судитися. Ми не згодні”, – сказав Саратов.

Голова адміністрації також заявив, що добиватиметься функціонування на території Севастополя прийнятого рішення міськради та, якщо це буде потрібно, буде ініціювати ухвалення подібного рішення представницьким органом влади.
“Навіть, якщо суд апеляційної інстанції не підтримає нашу апеляцію, ми в тій чи іншій формі повторимо наше рішення”, – підсумував Саратов.

У 2006 році Севастопольська міськрада прийняла рішення про регіональний статус російської мови, після чого прокурор Севастополя опротестував рішення органу місцевого самоврядування.
У той же час, Верховна Рада Криму 26 травня 2010 присвоїла російській мові статус регіональної.

У фракції Партія регіонів у Верховній раді заявили про намір якомога швидше прийняти закон про базові мови в Україні, який забезпечить право територіальних громад приймати рішення з мови в системі освіти, діловодства та судочинства.

У Севастополі у відповідь на рішення судді, городяни провели пікет, заявивши, що “будуть відстоювати право говорити російською, поки рішення судді не буде скасовано”.

ТСН