Закарпаття: У Мукачеві у шахи грають і дорослі, і діти

Минулого тижня в Мукачеві відбувся традиційний турнір з шахів «Мукачівське літо 2010». Змагались як дорослі, так і діти. Серед авторитетних гостей на фестивалі важко було не помітити міжнародного гросмейстера, який 5 років захищає кольори збірної України Захара Єфименко, який прийшов поділитись досвідом:

– Я сам починав на подібних турнірах. Постійно вдосконалював ігрові моменти. Тут юні шахісти набираються досвіду. Кожна шахова зустріч у моїй кар’єрі була принциповою. Програвати ніхто не хотів. Тому були як поразки, так і перемоги.

В змаганнях взяли участь спортсмени з 4-х країн. Так Станіслав Циганчук, який приїхав з білоруського міста Орша, за підсумками дорослого турніру увійшов в десятку кращих:

– Приїхав сюди, щоб познайомитись з іншими спортсменами, набути досвіду, підняти свій рейтинг. Буваю часто на різних турнірах. Три рази брав участь на турнірах в Львівській області, а в минулому році – в Шепетівці. Під час цих змагань я готуюсь до чемпіонату світу. Мене здивував досить потужний склад учасників.

Справжнім лідером дитячої Мукачівської міської команди показав себе 13-річний Андрій Вачиля, який в змаганнях дитячого бліцу тільки за рахунок кращого показника коефіцієнту Бухгольца випередив члена збірної Івано-Франківської області, єдиного серед однолітків на турнірі кандидата в майстри спорту Олексія Хриновського і посів перше місце. Кращий коефіцієнт допоміг Андрію і в змаганнях дитячого турніру, в якому він випередив івано-франківця Євгена Мадею та білоруську призерку першості світу серед дівчат до 14 років Ангеліну Узловату. Серед дорослих 1.5 бала не вистачило 14-річному Владиславу Тібі, щоб втрутитись в суперечку за нагороди.

Підсумкові результати серед дорослих: 1. Олег Поліщук (м. Шепетівка) – 6.0 балів (коефіцієнт Бухольца – 32.0); 2. Віталій Козак (м. Київ) – 6.0(31.0); 3. Олександр Носенко (м. Чернігів) – 6.0(27.0)… 18. Владислав Тіба (м. Мукачево) – 4.5 (29.0)… 24. Василь Данашевський (м. Мукачево) – 4.5 (27.0).

Підсумкові результати дитячого турніру: 1. Василь Кальчев (м. Іллічівськ) – 8.0(56.5); 2. Андрій Вачиля (м. Мукачево) – 7.0 (53.0); 3. Євген Мадея (м. Івано-франківськ) – 7.0(51.5)… 8. Михайло Пиняшко (м. Мукачево) – 6.5 (49.5)… 24. Денис Азаренков ( м. Мукачево) – 5.5 (46.0)… 29. Віктор Ладижець (м. Мукачево) – 5.5 (42.0).

Підсумкові результати дитячого бліц-турніру: 1. Андрій Вачиля ( м. Мукачево) – 8.0 (58.0); 2. Олексій Хриновський (м. Коломия) – 8.0 (49.0); 3. Ангеліна Узловатая (Білорусь) – 7.0 (52.5).

“Мукачівська Ратуша”