Ліквідатор ТОВ “Закарпатполіметали” хоче, щоб обласна влада та прокуратура сіла за стіл переговорів

Ліквідатор єдиного в Україні золоторудника – ТОВ «Закарпатполіметали» Тетяна Петик, заяви якої наразі ігнорують як обласна, так і Генеральна прокуратура, просить правоохоронні органи звернути увагу на проблеми золоторудника, а представників влади – зібратися за столом переговорів, публічно висловити позицію щодо підприємства та дійти згоди щодо спільних дій для повернення ситуації на ТОВ «Закарпатполіметали» у законне русло і виплати боргів людям.
Таке звернення Тетяна Петик виголосила під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі.

Ліквідаційна процедура ТОВ «Закарпатполіметали» триває вже понад 4 місяці. Основною проблемою залишається відсутність будь-якої реакції прокуратури на подані ліквідатором заяви про незаконність договорів оренди землі підприємства. Рішенням господарського суду від 21 червня відновлено право власності ТОВ «Закарпатполіметали» на нерухомість, проте земля під нею фактично належить іншому підприємству – ТОВ «Сауляк». Тетяна Петик заявляє, що договори оренди укладено з порушенням закону, та просить обласну владу посприяти у вирішенні ситуації.

Оскільки без права на землю підприємство не можна запропонувати інвесторам як єдиний майновий комплекс. Натомість, за словами представника ліквідатора Володимира Гуртового, вже є зацікавленість потенційних інвесторів, що могло б стати запорукою погашення заборгованості підприємства і вирішення екологічних проблем. Станом на 1 липня заборгованість зі зарплати працівникам золоторудника становить вже 4,8 млн грн.

Проблемною залишається і ситуація щодо виявленого розкрадання майна. Так, за результатами проведеної інвентаризації виявлено нестачу товарно-матеріальних цінностей на суму понад 1 млн. грн. Директор підприємства Василь Василиниць, за наявними у ліквідатора документами, сприяв ТОВ «Сауляк» у незаконному захопленні майна ТОВ «Закарпатполіметали», видав наказ про передання «Сауляку» маркшейдерської документації, яка містить відомості про запаси корисних копалин у Мужіївському родовищі, геологічну інформацію тощо.

«Відновлення права власності на нерухомість – це лише перша перемога на шляху відновлення законності та усіх порушених прав ТОВ «Закарпатполіметали» і його працівників», – сказала Тетяна Петик і запевнила журналістів, що і надалі здійснюватиме усі необхідні заходи для відновлення справедливості. Лише за умов законності всіх процедур інвестори подадуть офіційні заявки про намір вкладати кошти у відновлення виробництва.

ЗІК