В Ужгороді відбулася сесія Закарпатської обласної ради V скликання

Сьогодні, 8 липня, в Ужгороді відбулось пленарне засідання 30-ої сесії обласної ради V скликання. Його провів голова обласної ради Михайло Кічковський. У роботі сесії взяли участь голова обласної державної адміністрації Олександр Ледида, а також запрошені голови районних рад, райдержадміністрацій, керівники відповідних управлінь ОДА та правозахисних структур області.
Насамперед, голова облради інформував депутатів про кадрові призначення, які відбулися у період, що минув після попереднього пленарного засідання: Юрій Гузинець став начальником відділу у справах національностей ОДА, Петро Ільницький – начальником головного управління юстиції в Закарпатській області, Віктор Лукеча – начальником управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА, Василь Маковський – начальником відділу взаємодії із правоохоронними органами та оборонної роботи ОДА, Василь Сасин – начальником державної інспекції з карантину рослин по Закарпатській області, Петро Хомик – начальником відділення Національної служби посередництва і примирення в Закарпатській області.

Відтак йшлося про виконання протокольного доручення 29-ої сесії обласної ради стосовно з’ясування причин можливих збоїв голосування по системі «Віче».Облрадою було направлено запит розробнику системи «Віче» ЗАТ «Мікросистема». Днями на адресу голови обласної ради надійшла офіційна відповідь, в якій зазначено, що система в Закарпатській обласній раді встановлена ще в лютому – березні 2005 року. Відносно захищеності даних спеціалісти повідомляють, що в системі виключені будь-які маніпуляції чи підтасування результатів голосування. На Табло висвічується інформація про результати голосування на пультах, де вставлені картки.

Щодо відліку часу, то тривалість задається у параметрах відповідної програми. У випадку Закарпатської обласної ради – 10 секунд. Акцентується увага на те, що голосування слід розпочинати після відображення відліку часу на Табло та пультах. Завчасне натискання кнопок система не сприймає. Основні рекомендації фахівців – модернізація системи, а це вимагає заміни столів, пультів і всього програмного забезпечення, що, звісно, потягне за собою чималі фінансові витрати. Лише сама система ( без меблів) коштує 305 тис. гривень.

Відповідно до Регламенту роботи облради Михайло Михайлович оголосив депутатські запити. Зокрема, депутат Олександр Антал звернувся щодо виділення 2 млн. грн. по Програмі «Чиста вода» та направлення запиту на розгляд обласної державної адміністрації.

Юрій Бережник клопотав за мешканців с. Водиця, що на Рахівщині з приводу поточного ремонту автомобільних доріг смт. Великий Бичків – с. Калини – с. Верхнє Водяне.

А Василь Мейсарош порушив питання про перевірку фактів зі скарги мешканців селища Буштино Тячівського району щодо незаконних дій приватного підприємця стосовно самовільного захоплення земельної ділянки.

За традицією, перед тим, як приступити до розгляду питань порядку денного, головуючий підкреслив, що на засіданні президії обласної ради спільно з керівниками облдержадміністрації та обласних управлінь опрацьовано низку зауважень і пропозицій, висловлених на засіданнях постійних комісій. Усього депутатами та постійними комісіями попередньо було внесено 58 зауважень та пропозицій до 35 проектів рішень. Частина із них врахована, по окремих – дані доручення президією та отримані роз’яснення від управлінь.

Ухваливши порядок денний, депутати приступили до розгляду питань.

Зважаючи на те, що збереження та охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів є особливо важливим питанням і невід’ємною частиною соціально-економічного розвитку області, забезпечення екологічної безпеки населення краю, депутати затвердили Програму реалізації природоохоронних заходів на 2010 рік та внесли зміни до Положення про обласний фонд навколишнього природного середовища.

З метою збільшення сільськогосподарських угідь у сільгоспвиробників області та залучення їх до товарного виробництва за рахунок освоєння земель несільськогосподарського призначення та поліпшення існуючих сільгоспугідь, які на сьогодні із-за різних причин не використовуються або використовуються неефективно, підвищення родючості грунтів та охорони земель від підтоплень, обласні парламентарі прийняли рішення «Про використання у 2010 році коштів, що надходять до обласного бюджету в порядку відшкодування втрат сільського господарського і лісогосподарського виробництва».

Виходячи із потреб сьогодення щодо створення передумов для розвитку товарного виробництва продукції тваринництва, досягнення позитивних зрушень у галузі шляхом нарощування виробництва молока і м’яса до рівня, що забезпечить продовольчу безпеку регіону, пленарне засідання ухвалило також Програму розвитку та підтримки тваринництва і птахівництва в області на 2010-2015.

Про необхідність створення індустріальних (промислових) парків на Закарпатті депутати сказали своє тверде «так» ще два роки тому, ухваливши відповідну Програму. Сьогодні вони внесли зміни до згаданої Програми створення індустріальних парків на території Закарпатської області на 2008-2012 рр.(зі змінами від 24 квітня 2009р., 7 травня 2010 р.). та до Програми створення транскордонних транспортно-логічних центрів як структурних ланок інноваційних кластерів на території Закарпатської області на 2009-2011 роки (зі змінами від 7 травня 2010 року).

Пленарне засідання сесії схвалило Звіт про виконання обласного бюджету за І квартал 2010 року. Лише один факт. За січень-березень 2010 р. до загального фонду обласного бюджету надійшло податків, зборів та обов’язкових платежів в сумі 47010,2 тис. грн., що становить 110,4 відсотка до затвердженого плану, та 110,4 відсотка до відповідного періоду минулого року.

Обговорення наступного проекту рішення «Про внесення змін до рішення обласної ради від 7 травня 2010 року № 1109 «Про обласний бюджет на 2010 рік» було жвавим, у деяких моментах – дискусійним. Більшість змін, запропонованих президією облради, депутати все ж підтримали.

Відповідально поставились обласні парламентарі і до змін щодо Програми економічного і соціального розвитку області на 2010 рік та Програми «Турбота» з посилення соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, ухваливши відповідні рішення.

На поліпшення умов праці аварійно-рятувальної водолазної станції № 2, що є підрозділом Річкового координаційного аварійно-рятувального центру у м. Івано-Франківську ДСАРСВО МНС України направлене рішення «Про внесення змін до рішення обласної ради від 7 серпня 2009 року № 938 «Про закріплення майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області». Скеровано воно на ефективне здійснення на території області заходів із реагування на надзвичайні ситуації на водних об’єктах та запобігання загибелі людей на них.

Уважно розглянули й низку майнових питань та ухвалили відповідні рішення.

Сесією прийнято також низку звернень до вищих органів державної влади, зокрема звернення депутатів обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо необхідності внесення змін до Закону України «Про природно-заповідний фонд України». Оскільки йдеться про основний чинник збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного та рослинного світу, підтримання екологічного балансу в області.

На завершення депутати пакетом проголосували за клопотання про нагородження відзнаками Верховної Ради України групи наших краян.

Анна Романенчук та Надія Сарана, прес-служба Закарпатської облради