Андрій Погорєлов: Пріоритетним завданням є створення на Закарпатті ботанічних заказників місцевого значення

Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області працює у напрямку розширення природно-заповідного фонду та розбудові екомережі. Розширення природно-заповідного фонду торкнулося майже усіх куточків Закарпаття.
За словами начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрія Погорєлова, наразі вже розроблено проект обласної схеми екомережі, розпочато підготовку матеріалів з виготовлення проектів схем екомережі в районах для населених пунктів. Нині пріоритетним завданням є створення ботанічних заказників місцевого значення “Егреш”, “Ардов”, “Косонська гора” та “Сілаш”.

Держуправлінням  підготовлено проект рішення Закарпатської обласної ради “Про оголошення об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення”, щодо створення 4 ботанічних заказників місцевого значення загальною площею 146,9 га. Рішення розроблено на основі наукового обґрунтування та з метою охорони й збереження дубових насаджень з найстарішими за віком в області вільшняками у насадженнях, видів рослин, занесених до Червоної книги. Вони знаходяться у лісфонді Виноградівського лісгоспу та у лісфонді філії “Береговодежспецлісгосп”. Про це Закарпаття онлайн повідомили у Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області.

Закарпатська область знаходиться серед регіонів-лідерів, що мають високий “відсоток заповідності” – 13,4% . Протягом п”яти наступних років заплановано довести цей показник до загальноєвропейського рівня і збільшити до 15 відсотків, – стверджує Погорєлов.

Наразі площа територій та об”єктів природно-заповідного фонду області зросла з 159,6 тис. га до 173,6 тис. га.

Особлива увага держуправлінням надається природо заповідним об”єктам  Міжнародного значення.

У 2010 році очікується надання статусу Міжнародних водно-болотних угідь 5 водно-болотним угіддям (загальною площею 554,5 га) для включення їх в Рамсарський перелік. Зокрема, урочище “Атак-Боржавське”, що входить до складу регіонально-ландшафтного парку “Притисянський”, загальною площею 283,4 га, “Чорне Багно” на території НПП “Зачарований край”, загальною площею 15,0 га, а також об”єкти Карпатського біосферного заповідника: “Долина нарцисів”, площею 256,0 га та “Печера Дружба” на площі 0,13 га.