В Ужгороді почастішали випадки відмов зарахувати дитину в дитсадок без обов’язкових щеплень

Літній період для освітян на перший погляд здається спокійним: віддзвенів останній дзвінок, учні отримали атестати, відсвяткували випускні, вчителі нарешті пішли в чесно заслужені відпустки, навіть дошкільнят поменшало – потрібно ж і їм відпочити від дитсадкових буднів.
Та в управління освіти Ужгородської міської ради клопоту не поменшало: звітують і паралельно готуються до нового навчального року. Влітку в школах та дитсадках проводять ремонтні роботи, оновлюють класні приміщення і групи як за рахунок виключно міської влади (ДНЗ №1, м. Ужгород), так і завдяки співпраці чиновників з батьками (НВК «Престиж», ЗОШ № 19 тощо). Крім цього, потрібно допомогти недбалим випускникам, які вже встигли втратити свої атестати – оформити та відправити у Міністерство запит на передрук важливого документа.

«Вступна кампанія вже не за горами, а кожен абітурієнт має право на вступ до внз, – пояснює теперішню зайнятість управління начальник відділу шкіл і дошкільних закладів Світлана Фесенко. – Формування дошкільних груп та перших класів тягне за собою не менш тривалу роботу: в одних осередках освіти міста маємо справжній прийом на конкурсній основі, в інших – навпаки недобір дітей».

Нажаль, залишається болючим питання прийому в освітні заклади дітей, які не мають щеплення. Освітяни не мають права йти супроти наказу МОЗ України (від 03.02.2006 № 48 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунологічних препаратів»), а батьки намагаються в будь-який спосіб віддати своє чадо у садок чи школу.

«Почастішали випадки звернень батьків у зв’язку з відмовою зарахувати дитину в дошкільний заклад без проведених обов’язкових щеплень. Турботливі мами обґрунтовують заяви Правом на освіту (Закон України «Про охорону дитинства», ст.19). Та відповідно до ст.15: «Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється» (Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб»). Ми ж на місцевому рівні безсилі,» – каже Світлана Сапаргаліївна. Тому управління освіти, на даний час займається збалансуванням ситуації, що склалася та намагається задовольнити потреби як малих абітурієнтів, так і їхніх батьків.

Наталія Каралкіна, студентка відділення журналістики УжНУ, Сlipnews.info