В Ужгороді відкрилася виставка творів сакрального мистецтва

7 липня, на великий християнський праздник Різдво св. Івана Хрестителя, в приміщені Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Й. Бокшая відкрилась грандіозна виставка «Іконопис та сакральне малярство в образотворчості Закарпаття XVII-кін. XXI ст.».
Як зазначив голова Закарпатської організації Національної спілки художників України Борис Кузьма, ікона та сакральна тематика – це те духовне начало та стержень, які передаються з покоління в покоління і не кануть із століттями в лету.

— Для душі – немає меж. Вона є частинкою Бога і завжди направлена до Нього. Тому виставка, яка сьогодні відкрилась, має на меті показати глядачам шедеври духовно високого мистецтва закарпатських художників. Адже іконна є безцінною. Це відгомін століть, традицій, історії. На неї молились наші предки, через неї говорили з Богом… — зауважила заступник директора з наукової роботи Людмила Біксей.

Цінність виставки відмітили і закарпатські художники Михайло Белень і Сергій Глущук. Останній, для того щоб зберегти шедеври минулих поколінь, запропонував створити державний міський реставраційний центр. Його цінну ідею підтримали. Однак чи втілиться вона в життя – покаже час.
Духовне значення виставлених полотен та мистецьких творів підмітили і запрошені гості – директор Закарпатського краєзнавчого музею Василь Шеба, начальник управління культури Закарпатської ОДА Юрій Глеба, заступник голови міста Ужгорода Володимир Химинець, отець Іван парох Римо-католицького костьолу ім. св. Георгія та представники закарпатського художнього бомонду.
І справді, виставка цікава та цінна. Кожен глядач побачить витончені та вишукані полотна XVIІ століття, які яскраво контрастують із насиченими формами авангардизму та модернізму. Це дає можливість не тільки прослідкувати за еволюцією сакрального мистецтва, іконопису, вловити тенденції, які були притаманні кожному періоду розвитку закарпатської художньої школи, але й почерпнути для себе щось своє, близьке, перейнятися духом сакрального, вічного.
Із представлених полотен, слід відзначити скульптурну групу “Богородиця. Апостол Петро. Апостол Павло” М. О. Беленя, оригінальний металевий витвір Є. Мирончука “Боротьба”, картини Бокшая Й. Й. “Словацька Мадонна”, “Явлення Ісуса верховинським дітям”, Борецького А. А. “Мадонна”, В. І. Щура “Пресвята Богородиця”, “Святі Кирило і Мефодій”, “Святе сімейство” (виконанні розписом на склі, що є притаманним для закарпатського художнього мистецтва), Ю. І. Сяркевич “Блудний син” та ще чимало прекрасних художніх творів закарпатських майстрів.

Отож, якщо ви полюбляєте сакральні мотиви в творах мистецтва, іконопис та відчуття духовного піднесення — ця виставка саме для вас. За словами співробітників музею, триватиме вона до кінця літа.

Вікторія Попович, Тетяна Горянка, “Репортер”