ЦВК назве дату старту передвиборчої кампанії у понеділок

У ЦВК прогнозують, що виборча кампанія почнеться приблизно в десятих числах вересня. Точну дату обіцяють назвати у понеділок, 12 липня.

Нове законодавство про місцеві вибори вимагає внесення поправок до Конституції. Термін виборчої кампанії 50 днів є дуже стислим для належної підготовки та організації виборчого процесу.

Про це заявив заступник глави Центральної виборчої комісії Андрій Магера. Водночас він не зміг назвати дату початку виборчого процесу.

“Терміни стислі. Якщо взяти до уваги, що на позачергові парламентські вибори відводиться хоча б 60 днів, то 50 днів – це трохи замало”, – зазначив заступник глави ЦВК.

Магера наголосив, що відповідно до Конституції будь-які закони, в тому числі і закони про внесення змін до Конституції, не мають зворотної дії.

“Тому тут можуть виникати запитання про поширення дії цього закону на депутатів і голів, які були обрані до вступу в дію змін до Конституції” , – зазначив він.

За його словами, для проведення місцевих виборів 31 жовтня потрібно буде сформувати близько 12 тисяч територіальних виборчих комісій.

Нагадаємо, 10 липня ВР ухвалила зміни до закону про місцеві вибори. Відтепер місцеві вибори проходитимуть за мажоритарно-пропорційною системою без участі блоків політичних партій.

tsn.ua