Закарпатська Територіальна Державна інспекція праці підвела підсумки роботи у Iпівріччі 2010 року

У п’ятницю, 9 липня, в Ужгороді відбулася нарада працівників Територіальної державної інспекції праці (ТДІП) у Закарпатській області за участі заступника голови Закарпатської ОДА Івана КАЧУРА. На нараді підведено підсумки піврічної роботи інспекції праці. Основний акцент було зроблено на питанні дотримання законодавства про оплату праці та протидії використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин.
Начальник інспекції Іван ЛЕВКУЛИЧ відзначив, що в умовах чималих боргів з виплати заробітної платні на підприємствах краю Територіальна державна інспекція праці оперативно реагує на факти порушення трудових прав закарпатців. Відрадно, що в більшості випадків втручання державних інспекторів праці досягає мети.

В цілому результати роботи інспекції праці Закарпаття за перше півріччя мають стійку тенденцію на покращення. За цей час здійснено 737 перевірок підприємств, установ та організацій, роботодавцям внесено 886 приписів на усунення порушень трудового законодавства, за порушення законодавства про працю складено та скеровано на розгляд до суду 504 протоколи про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 41 КУпАП.

Протягом січня-червня ТДІП проведено 150 перевірок на 104 підприємствах-боржниках з виплати заробітної платні. За наслідками інспектування на керівників згаданих підприємств складено і скеровано до суду 102 протоколи про адміністративні порушення та 42 матеріали направлено в прокуратуру для порушення кримінальних справ.

Не оминули своєю увагою інспектори праці приватних підприємців, які використовували найманих працівників без належного оформлення трудових відносин. Загалом перевірено 102 приватних підприємців, у яких виявлено 142 «нелегалів».

Предметом обговорення наради були також проблемні питання, котрі негативно впливають на роботу державних інспекторів праці, а, отже, створюють перепони в поновлені порушених прав працівників. Зокрема, мова йшла про те, що існуючий порядок застосування адміністративних стягнень є надто тривалий у часі. Так, з моменту виявлення порушення закону до реального стягнення з порушника штрафу в ланцюжку інстанцій – інспекція праці, суд, державна виконавча служба – подеколи проходить більше року. За цих обставин деякі керівники підприємств фактично стали «недосяжними» для покарання. Таке становище можна виправити тільки пришвидшенням розгляду в судах справ цієї категорії.

В теперішніх умовах, відзначалося на нараді, назріла потреба в більш оперативному виконанні Державною виконавчою службою рішень судів та постанов державних інспекторів праці про накладання штрафів.
Не спонукає роботодавців дотримуватися законодавства про працю і надто ліберальна позиція окремих суддів, коли за невиплату заробітної платні чи інші нехтування закону суд обмежується оголошенням порушнику «усного зауваження». Минулого року судами Закарпаття у справах ТДІП винесено 335 таких рішень. Подібна практика активно продовжується в цьому році.
Учасники наради наголошували на необхідності більш якісної взаємодії з питань дотримання законодавства про працю між контролюючими службами, місцевими органами виконавчої влади та профспілками.

З цього приводу заступник голови Закарпатської ОДА Іван Качур зазначив, що для подолання такого ганебного явища, як заборгованість з виплати заробітної платні, необхідна тісна взаємодія державних інспекторів праці з відповідними комісіями РДА – усі повинні працювати як одна команда. Погашення заборгованості з виплати заробітної платні на сьогоднішній день є пріоритетом в роботі всієї вертикалі закарпатської виконавчої влади. Інспекція праці, як профільна контролююча установа, повинна ще більше посилити вплив на ці процеси. Керівники підприємств, які не виплачують зарплатню своїм працівникам, повинні постійно бути в полі зору державних інспекторів праці. Актуальними на теперішній час для області є створення нових робочих місць, легалізації найманої праці та виведення її з тіньового сектору. Ці питання мають знаходитися під постійною увагою державних інспекторів праці.

На нараді також обговорено і ухвалено заходи, які сприятимуть підвищенню ефективності нагляду (контролю) ТДІП за дотриманням законодавства про працю.

Валентина ФЕКА, ТДІП