Закарпаття: Команді ФК “Верховина” вже давно треба відмовитися від стилю “бий-біжи”…

Чи потрібен нам такий футбол? Справді, таке запитання виникає навіть у найоптимістичніших вболівальників ФК “Верховина” (Міжгір’я), адже наприкінці першого кола, зігравши 12 ігор, команда спромоглася набрати аж… 4 очки.
Нагадаємо, що попередній тур наші футболісти розіграли у Пістрялові проти ФК “Метеор”, звідки “привезли” в свій пасив чотири “сухі” м’ячі. Так, можна виправдовуватися тим, що мукачівці входять до п’ятірки лідерів, грали вдома, та й фінансування в них краще… Дехто може погодитись з цим — це право особисто кожного.

Але повернемось до гри, що пройшла цими вихідними на стадіоні “Авангард” проти команди-“середнячка” — ФК “Вишково”. Як виявилося, навіть “середнячки” нам не по зубам. Вже в першому таймі зі штрафного удару гостям вдалося вразити ворота нашої команди. Після пропущеного м’яча гравці “Верховини” почали нервувати, помилятися в елементарних ситуаціях, багато фолити. По перерві ні стратегія, ні тактика ведення гри не змінилися (цікаво, хто за це відповідає?), ті ж самі безадресні виноси м’яча вперед, які відверто розраховані на те, що оборонці суперника схиблять, не зрозуміла схема розташування гравців на полі, котрі не грають за позиціями, а персонально приставлені до футболістів опонента. Останнім часом, характерною рисою нашої команди стало те, що гравці навіть не намагаються комбінувати при створенні атак, а пріоритетним для них залишається перешкоджати, не давати грати супернику, така собі руйнівна тактика ведення гри. Звичайно, хлопці виконують настанови тренера, але такий стиль не підходить нашим футболістам, невже це не зрозуміло? Свідченням цьому є ще три пропущені голи у другому таймі.

Всі допущені помилки тренерського штабу, який не в змозі використати плюси та приховати мінуси команди, і вилилися у розгром — 0:4! За словами вболівальників-старожилів “Верховина” ще ніколи вдома не поступалася “Вишкову”. Цього сезону райкоманда вперше програє з таким рахунком в рідних стінах.

Звичайно, для виправлення помилок необхідні фахівці, тому це право залишимо за ними, але невеличку пораду надати можна. Виходячи з того, що команда молода, в неї відчувається брак ігрової практики та досвіду, необхідно проводити товариські зустрічі. Всі без винятку футбольні клуби проводять такі ігри. Можливо запрошувати якусь з команд обласного чемпіонату затратно, тому чому б не домовитися про проведення таких матчів з районними командами? Звичайно, рівень і клас не такий високий, але проекспериментувати з ігровими схемами, випробувати гравців у нових амплуа та й взагалі набратися ігрової практики було б можна.

Підводячи підсумки, хочу наголосити, що гравці у команді талановиті і як це банально не звучить — перспективні. Загалом, як і у всіх, є і плюси, і мінуси, але їх, відповідно, потрібно вдало використовувати і вміло маскувати, а це вже робота наставника. Необхідно нарешті відмовитися від стилю “бий-біжи”, бо ця команда здатна на більше. І не лише на мою думку, а й на думку широкого загалу може займати гідні місця в чемпіонаті.

Результати інших матчів ХІІ туру виглядають так: СК “Берегвідейк” вдома обіграв ФК “Боржава” — 2:0 (юнаки — 5:0); ФК “Севлюш” з ФК “Мукачево” зіграли в нічию — 2:2 (1:1); ФК “Бужора” вдома програв ФК “Поляна” із сухим рахунком 0:3 (1:5); ФК “Середнє” з мінімальним рахунком обіграв ФК “Метеор” — 1:0 (5:0); ФК “ Ф. Медвідя” — ФК “Карпати” — 2:1 (3:1).

X X X

А у районному чемпіонаті, 4 липня, мала відбутися перенесена зустріч першого туру між командами ФК “Колочава-Негровець” проти ФК “Вучкове”, але в силу об’єктивних обставин вучківці не змогли відвідати тереблянську долину, тим самим подарувавши колочавцям три турнірні очки.

Андрій ГОЛОДНЯК, “Верховина”