На Закарпатті 15-рiччя першої виставки вiдсвяткувала Мукачiвська картинна галерея

Не так давно Мукачiвська картинна галерея вiдсвяткувала 15-рiччя першої виставки. За цей час вона пропахла фарбами і намалювала свою історію. Звісно, що народженням і процвітанням галереї ми завдячуємо міській раді, а також митцям, що вклали свою душу в картини і подарували їх галереї . Та хто ці митці? Звідки вони?
Мукачівська галерея – це справжня скарбниця художніх здобутків різних національностей . Окрім того, що в ній виставляли картини художників з Ужгорода, Берегова, Львова, Івано-Франківська, Луцька, Дніпропетровська, Одеси, Києва та багатьох інших куточків нашої держави,в ній оселилися і твори митців інших держав. У галереї виставляли свої роботи художники не тільки сусідніх країн, але навіть з інших материків. Загалом були виставлені роботи художників з таких держав як Польща, Румунія, Росія, Білорусь, Угорщина, а також Швеція, Китай і США.

Всього за п’ятнадцять років 117 художників різних країн показали тут свою майстерність. Багато хто з художників неодноразово виставляє тут свої роботи. Загалом за ці роки виставлено кілька тисяч картин.

Незважаючи на такі непогані здобутки такого маленького містечка і таку турботу влади про суспільство, залишається питання: для яких шанувальників це мистецтво? Як зазначив директор галереї Андрій Іванчо, відвідувачі приходять постійно – і дорослий, і малий. Студентів та школярів менше, але і вони навідуються.

На сьогоднішній день люди через свої турботи рідко відвідують культурно-масові заходи. Доказом того є результати невеликого опитування, яким я намагалася охопити різні верстви населення і вікові групи. З п’ятдесяти опитаних 35% відповіли, що не знають навіть, де в їхньому місті знаходиться вищезгадана галерея, 45%, – що були там раз або двічі. Та головне, що більшість дорослих відповідали, що взагалі не часто відвідують культурно-масові заходи.

Та якщо батьки такі необізнані, а саме вони б мали прищеплювати дітям любов до мистецтва, то що тоді говорити про молоде покоління?

Міська рада робить усе, щоб школярі більше розвивались духовно: влаштовує виставки мистецьких робіт, сприяє збереженню національних звичаїв і традицій, запрошуючи учнів на майстер-класи з розпису писанок та на багато інших заходів. Також запрошує митців з різних міст та країн. Вже традиційним став щорічний конкурс “Закарпатський пленер”, в якому із задоволенням беруть участь художники різних куточків Закарпаття, і не тільки. Та як ми бачимо, населення мало інформоване щодо таких речей, саме тому слід більше проводити відкритих заходів для ознайомлення широких мас населення із здобутками митців, на які надихнула чарівна природа нашого краю.

Тому, повертаючись до думки про те, що державу до самовдосконалення підносить саме духовність і культура, можна подякувати митцям, які талантом підіймають націю.

Юлія Суворова, випускниця ЗОШ № 10, “Мукачівська Ратуша”